Elakad az ember szava: újabb lélegeztetőgépek beszerzésére készül a kormány

Elakad az ember szava: újabb lélegeztetőgépek beszerzésére készül a kormány

Miközben a 2020-ban méregdrágán összevásárolt 17 ezer lélegeztetőgépből egyet sem adtak el, így a 300 milliárd forintból semennyi nem térült meg, most újabbakat tervez beszerezni az Orbán-kormány.

Egészen elképesztő fordulatot vett a koronavírus-járvány idején túlárazottan, nagyjából 300 milliárd forintért beszerzett lélegeztetőgépek ügye.

Miközben továbbra is 16-17 ezer gép porosodik itthon egy raktárban, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ újabb közbeszerzési eljárást írt ki lélegeztetőgépek beszerzésére

- vette észre Hadházy Ákos független képviselő, aki a Facebookon ki is posztolta a hivatalos kiírást, amit pedig a hvg.hu szemlézett.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött tájékoztató alapján elég kevés idő van az ajánlattételre, ugyanis október 3-a, vagyis jövő kedd a határidő.

(Fotó: ekr.gov.hu)

Emlékezetes, a rendkívül drágán, gyakorlatilag követhetetlen módon, főleg baráti cégeken keresztül beszerzett gépek nagy részét nem is tudták használni a kórházakban.

A feleslegesen nagy mennyiségből a beszerzést intéző Külügyminisztérium sem adott el egy darabot sem, a feladatot megkapó EMMI pedig titkolta, hogy mennyit adtak el. A minisztérium megszűnése után másfél évvel derült ki, hogy semennyit. Az elutasított adatkérést perre vitte az Amnesty International, amit első fokon meg is nyert, ám a fideszes minisztérium másodfokra vitte az ügyet. A másodfokot is a civilek nyerték.

A 2020-ban összevásárolt lélegeztetőgépekből egyet sem adtak el, így a 300 milliárd forintból semennyi nem térült meg.

(Címlapkép: Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez. MTI/Balázs Attila)