Eldőlt: Demeter Szilárd lesz a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Eldőlt: Demeter Szilárd lesz a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Immár hivatalos, hogy a PIM mellé megkapja ezt a múzeumot is. Emellett nagyszabású múzeumösszevonás következhet.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) mostani főigazgatója lett a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) új főigazgatója – jelentette be kedd este az M5-ön Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, megerősítve az ezzel kapcsolatos híreket.

Ennek nyomán Demeter március 6-án kezdi majd meg főigazgatói munkáját.

Az MNM főigazgatói székének sorsáról már napközben írt az Index, úgy értesültek, a miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács ülésén beszélt arról, hogy Demeter nyerte a főigazgatói pályázatot. A lap szerint Demeter Szilárd győzelmével

múzeumi összevonás következhet, ami előrevetítheti a más művészeti ágaknál történő integrációt is.

Erről L. Simon László volt főigazgató is megnyilvánult, kijelentve:

Nem tudom, hogy Demeter Szilárd valóban megpályázta-e az MNM főigazgatóságát, de róla nyugodtan állíthatjuk, hogy alkalmas lenne egy integráció levezénylésére, csak az a kérdés, mit mivel vonna össze.

Pontosan még nem tudni, mit jelentene mindez, bár a két múzeum térbeli összekapcsolásáról már korábban is szó esett: a PIM és a Károlyi-kert összenyitása után a Károlyi-palotától nem messze található Nemzeti Múzeum nem olyan rég szintén felújított kertje is összekapcsolódhat valamilyen módon.

A tárcavezető Csák János a köztévében azt is kifejtette, hogy létre fog jönni holdingként a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, és ez alá hat intézmény tartozik majd:

🟣 a Petőfi Irodalmi Múzeum,

🟣 az Országos Széchényi Könyvtár,

🟣 a Magyar Nemzeti Múzeum,

🟣 a Természettudományi Múzeum,

🟣 az Iparművészeti Múzeum, és

🟣 a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

Csák elmondása szerint Demeter a pályázatában forradalmat ígért, „egy 1802-es forradalmat”, a forradalmi gondolat pedig az volt, hogy egy „ütőképes intézmény” kell.

Az új főigazgató legkésőbb 2029. március 5-ig töltheti be a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozícióját.

Ahogy arról beszámoltunk, a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára, a menesztett L. Simon László helyét betöltendő tíz szakember nyújtotta be pályázatát. A hírek szerint Hammerstein Judit jelenlegi megbízott főigazgató is a pályázók között volt. A versengők teljes listája viszont nem volt nyilvános, csupán valószínű jelöltekről cikkezett a sajtó, ám végül így is a titokzatos jelölt lett a befutó.

(Címlapkép: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a Századvég kerekasztal-beszélgetésén a budapesti Várkert Bazárban 2024. február 20-án. MTI/Balogh Zoltán)