Elítéli a kormány "rohamtempóban összeeszkábált" akciótervét az újságírók szövetsége

Elítéli a kormány "rohamtempóban összeeszkábált" akciótervét az újságírók szövetsége

Békemisszióban háború indult a független sajtó ellen - fogalmaz MÚOSZ friss állásfoglalása, bírálva az Orbán-kormányt. Láthatóan Putyin módszereit idézi a lépés a mostoha médiaviszonyok terén.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elítél minden olyan hatalmi akciót, mellyel a független sajtó működését kívánják akadályozni - szögezte le friss állásfoglalásában az újságírók szövetsége. Kifejtették:

E törekvések közé soroljuk azt a hétfőn villámgyorsan megjelent kormányhatározatot, mely elvben a háborús propaganda ellen szól, valójában azonban újra a független média normális működését fenyegeti.

Emlékeztettek, háborúellenes akciótervet hirdetett az Orbán-kormány, mellyel elvben a háborús propaganda ellen lép fel. A kormányinfón hétfő délután bejelentett kormányhatározat még aznap éjjel meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A fideszes kabinet célkeresztjébe került a pártokon kívül a média, annak is azon része, amely külföldről támogatást kap.

"Amennyiben megállapításra kerül, hogy a támogatás a háborús propagandát szolgálja, úgy a forrásokat Magyarország visszautalja a küldő szervezet számára" - áll a határozatban. Hogy ezt miként lehet jogállami keretek között megvalósítani, azt az igazságügyi miniszternek kell kitalálnia, méghozzá e hónap végéig.

Lehetetlen feladat, már most szólunk! A háborús propaganda egzakt jogi meghatározása mást jelenthet a kormány, és mást a köz számára

- figyelmeztet a MÚOSZ, hozzáfűzve:

A rohamtempóban összeeszkábált kormányhatározat nem tér ki a részletekre. Mintha csak az lett volna fontos, hogy a lehető leggyorsabban ismét megjelenjen egy olyan jogszabály, amely a puszta létével is jelzi: jó lesz vigyázni, a kormány figyel, s ha kell, lecsap.

Háborút indított a független sajtó ellen a kormány

Felidézték, tavaly év végén létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal már elkezdte listázni az egyes lapokat, s több független orgánum (HVG, Telex, 444, Népszava) orosz-ukrán háborúról írt tényszerű cikke felkerült a háborús propagandát terjesztők listájára. Vagyis a "célszemélyek" már alakulnak, most készül a jogi háttér, s ha külföldről (kivéve az Európai Uniót) is kapnak támogatást, akkor jöhet a retorzió - állapítják meg.

A MÚOSZ felhívta arra is a figyelmet, hogy az Orbán Viktor vezette kormánynak nem az a dolga, hogy akadályozza az újságok működését. Nem az a dolga, hogy jogszabályokkal fenyegesse a független lapokat, melyek anyagi létüket tovább nehezíthetik. E lapok az olvasók támogatásából élnek, amit kiegészítenek a külföldi pályázatokon elnyert pénzek. Ezek olyan projektek megvalósulását segítik általában, melyek egy európai ország demokratikus működéséhez szükséges informáltságot erősítik.

Ez nem háborús propaganda!

- rögzítette a szövetség, végül hozzátéve:

A kormány állítólag békemissziót indított az ukrán-orosz háború lezárásáért, itthon viszont háborúba kezdett a független sajtó ellen,

ám egy demokratikus, a sajtószabadságot és a tájékoztatás szabadságát tiszteletben tartó hatalom ilyet nem tesz.

Azt már lapunk jegyzi meg szerényen, hogy mindez gyakorlatilag a Putyin-féle oroszországi modell már-már szervilis lemásolására, és hazánkban való bevezetésére emlékeztet a mostoha médiaviszonyok terén.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)