Elkapták a diákok gyilkosát?

A mexikói hatóságok elkapták azt a bérgyilkost, akinek köze lehet a 43 diák kivégzéséhez.

A szövetségi ügyészség közleménye szerint a letartóztatott férfi, Felipe Rodriguez tagja a Guerreros Unidos bűnszervezetnek, és ő hajtotta végre a gyilkosságokat.

A nyomozóhatóságok megállapították, hogy a Guerrero állambeli Iguala város tanárképző főiskolájának állítólag tüntetésre készülő diákjait az akkori polgármester, José Luis Abarca utasítására hurcolták el rendőrök tavaly szeptember 26-án, és átadták őket az említett drogbandának, amely végzett velük. A holttesteket egy szemétlerakóban elégették, az emberi maradványokat pedig egy folyóba dobták.

Mind ez idáig csak egy diák földi maradványait sikerült azonosítani DNS-vizsgálattal, a diákok hozzátartozói közül pedig sokan kételkednek a hatóságok által közölt információk helytállóságában. Tájékoztatást követelnek a többi, 42 eltűnt diák sorsáról.

A hatóságok azt gyanítják, hogy a diákok elrablását Jose Luis Abarca rendelte meg. Ő tavaly november óta börtönben van a feléségével együtt, akit szervezett bűnözéssel és pénzmosással vádolnak.

A diákok eltűnésével összefüggésben több mint 90 embert vettek eddig őrizetbe, többségük rendőr.