Elképesztő! Magyar állampolgársággal is üzletel az Orbán-kormány?

Kanadában így hirdetik a letelepedési kötvényeket. A Kormány szerint ez hazugság.

Az mno.hu számolt be arról, hogy egyes közvetítő cégek úgy reklámozzák a letelepedési kötvényeket, hogy a vásárlás mellé állampolgárságot is adhat a magyar kormány, sőt ehhez hamarosan már a magyar nyelvet sem kell majd ismerni.

Most már több mint egy kisvárosnyi külföldi vásárolt (többek között gazdag arabok, sőt még egy fehér galléros orosz bűnöző is van a 16 ezernél is több tulajdonos között) letelepedési kötvényt különböző offshore hátterű közvetítő cégeknél.

A lényeg az, hogy aki 300 ezer euró (93 millió forint) értékben vásárol kötvényt a magyar államtól, az letelepedési engedélyt kap hazánkban, illetve a magyar hatóságok által kiállított dokumentummal szabadon mozoghat a schengeni övezetben - függetlenül attól, hogy kicsoda.

Megnyerő ajánlat

Az mno.hu most arról ír, hogy egy kanadai közvetítő cég munkatársa a reklámvideójában azt magyarázza a nézőknek, hogy a jelenlegi magyar szabályozás szerint a letelepedési engedély kézhezvétele után nyolc évvel igényelhető a magyar állampolgárság. Hangsúlyozza, hogy nem kell hazánkban élni, viszont nyelvvizsgát kell tenni a hatályos jogszabályok szerint. – Ez azonban hamarosan megváltozik, nyolc helyet öt év lesz csak a limit, sőt a kötelező magyar nyelvvizsga intézménye is megszűnik – közölte az Encubate nevű cég munkatársa egy, a magyar programot népszerűsítő videóban. Arról, hogy mindez pontosan mikorra várható, nem tesz említést.

A lap szerint feltételezhető, hogy amennyiben a Fidesz a 2018. évi választásokat is megnyeri, a tavaszi voksolások után könnyítene az állampolgársági feltételeken.

Erre utal a Rogán Antal által jegyzett törvény eredeti szövege is:

„Jelen javaslat azért köti az állampolgárság megszerzését állampapír-vásárláshoz, mert ezzel is segíteni kívánja az állam finanszírozását.”

Bár egyes Fidesz-közeli érdekeltségi köröknek biztosan busásan megtérül, de valóban egy hazárdjátékhoz hasonlít a letelepedésikötvény-biznisz. Ez a mutyi nemzetbiztonsági kérdés.

Frissítés:

A KTK azt írta lapunknak, hogy az állampolgársággal kapcsolatos jogi szabályozás egyértelmű, soha olyan kormányzati előterjesztés nem készült, ami ezen bármilyen formában változtatni akarna. Az állampolgárság megszerzésének feltételeit tehát nem kívánja könnyíteni a kormány. A letelepedési programban résztvevők sem útlevelet, sem állampolgárságot nem kapnak.