Rengetegen ellenőrzik az online rendszerben, hogy a kamupártok hamisították-e az aláírásukat

Rengetegen ellenőrzik az online rendszerben, hogy a kamupártok hamisították-e az aláírásukat

Több mint 107 ezer ellenőrzést futtattak le csütörtökig a választópolgárok a Nemzeti Választási Iroda (NVI) online ajánlásellenőrző rendszerében - tájékoztatta az NVI csütörtökön az MTI-t.

Az NVI február közepén indította el új, a törvényi követelményeken felül nyújtott többletszolgáltatását, amelynek segítségével a választópolgárok ellenőrizhetik, melyik jelöltet támogatták aláírásukkal a parlamenti választás ajánlási időszakában, de az országos népszavazásoknál is ellenőrizhető, hogy aláírásuk szerepel-e az aláírásgyűjtő íven.

Gődény György hatszáz ajánlását dobták vissza, erről panaszkodik egy embere egy hangfelvételen

Nem megy a kamupártoknak az ajánlások gyűjtése. Úgy tűnik, 2022-ben a választók már sokkal tudatosabban írják alá az ajánlóíveket, mint négy éve. Ennek nyomán még az olyan, aránylag ismertebb formációk, mint például a Szanyi Tibor - Thürmer Gyula által irányított Munkáspárt-ISZOMM pártszövetség jelöltjei is csak nagyon nehezen tudják megszerezni a szükséges mennyiségű érvényes ötszáz aláírást.

Az újítás a valasztas.hu és a magyarorszag.hu oldalon keresztül is elérhető, azonosítást követően. Az azonosítás lehet ügyfélkapus felhasználónév és jelszó megadása, elektronikus személyi igazolvány, részleges kódú telefonos vagy videós azonosítás.

Az NVI közlése szerint a választópolgárok az online ajánlásellenőrzés lehetőségével az adatok megőrzéséig ellenőrizhetik ajánlásaik sorsát.

Lebuktak: a nagykátai körzetben is hamis ajánlásokkal élhettek vissza a Gattyán-párt révén

Újabb választási visszaélésről számoltak be a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom ajánlásgyűjtése során, ezúttal Pest megye 9. választókerületében, melyről többen is megbizonyosodtak ügyfélkapus adatlekérésen keresztül. Az ügyben feljelentést tettek. Vincze Miklós, az Egységben Magyarországért nagykátai aktivistája személyes ügyfélkapuján bonyolított le adatlekérést, majd a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása alapján a Facebook-profilján hívta fel a figyelmet a személyes adatokkal történt visszaélésre.

A Kit ajánlottam? szolgáltatás keretében március 17-éig több mint 107 ezer ellenőrzést futtattak le a választópolgárok. Ez a jelöltek ajánlásának, a népszavazási kezdeményezések és előbbi kettő esetében együttesen elvégzett ellenőrzések összesített darabszáma.

Március elején volt olyan nap, amikor több mint 12 ezren végezték el az ellenőrzést a parlamenti választás egyéni jelöltjeinek ajánlásával kapcsolatban - közölte az NVI.

Az ajánlások esetében az ajánlási időszakon belül a területileg illetékes választási bizottsághoz fordulhatott a választópolgár, ha visszaélést gyanított, a nyomozóhatóságnál pedig továbbra is eljárás indulhat a választó feljelentésével, hiszen a személyes adatokkal történő visszaélés bűncselekmény - írták.

Büntetőfeljelentést tesz a helyi választási bizottság a Polgári Válasz szolnoki jelöltjével szemben hamis ajánlások miatt

Büntőfeljelentést tesznek a Polgári Válasz színeiben a Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületében induló Csikós Attila ellen, mivel az ajánlóívén olyan aláírótól is szerepel ajánlás, aki saját elmondása szerint soha nem írt neki alá - döntött a tegnapi napon a helyi választási bizottság.

Az NVI tudatta: a nyomozóhatóságok és a választási bizottságok szolgálhatnak bővebb információkkal arról, hogy az ellenőrzések közül hány esetben derült fény visszaélésre.