Ellentmondások sora Orbán Gáspár csádi katonai missziója körül

Ellentmondások sora Orbán Gáspár csádi katonai missziója körül

Orbán Viktor Putyin érdekeit képviselve ellenzi a NATO Ukrajna-politikáját, arra hivatkozva, hogy a szövetség őrizze meg védelmi jellegét. De saját álláspontjának mond ellent, mikor 200 magyar katonát küld a legkevésbé sem biztonságos Csádba. Úgy tűnik, ha nem kell Putyin érdekeit szolgálni, akkor már nem is olyan fontos Orbánnak a béke. Sőt, az afrikai misszió kapcsán is felmerülnek orosz szálak.

Orbán Viktorék egy írásbeli kérdésre adott válaszukban azzal indokolták Orbán fiának csádi misszióját, hogy a magyarokat a tömeges illegális migráció okozta fenyegetéstől védik. Azt korábban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be, hogy Orbán Gáspár hivatásos katonaként

„a miniszteri kabinetbe vezényelve részt vesz a csádi misszió előkészítésében”. 

A Vsquare hírlevele alapján a HVG most arról ír, hogy a csádi misszió egy két lábon járó önellentmondás. Orbán Viktor NATO-politikája ugyanis az ukrajnai háborúval kapcsolatban éppen az, hogy a szövetség őrizze meg védelmi jellegét.

Közben meg 200 honvédet küld a polgárháború szélén tántorgó afrikai országba.

Ez az Orbán-rendszer belső köreiben is felvetődött már, egy kormányzati forrás szerint az afrikai kalandot Orbán Gáspár, zárt ajtók mögött, olyan busás haszonnal járó nyersanyagok megszerzésével magyarázta, mint a nyersolaj vagy az uránérc.

A miniszterelnök fia által vizionált bombaüzlet ugyanakkor nem nagyon jöhet létre orosz közreműködés nélkül.

(Címlapkép: Orbán Gáspár középen)