"Orbán Viktort levegőnek nézik Brüsszelben"

"Orbán Viktort levegőnek nézik Brüsszelben"

Szombathelyi riportunk. 

Nem lehet mondani, hogy Szombathelyen az utóbbi hónapokban unalmas lett volna a helyi közélet. Vas megye fővárosában némileg váratlan a Fidesz elvesztette a többségét, amikor a helyi, alapvetően jobboldali-konzervatív Pro Savaria Egyesületben politizáló Horváth Miklós alpolgármester január 8-án - a fideszes képviselők távollétében - megszavazta a közgyűlés napirendjét, így a testület leszavazta a rabszolgatörvényt, Hende Csabát pedig felszólították, hogy kezdeményezze a törvény visszavonását.

Azóta a várost lényegében a többségben lévő baloldali, jobbikos és a már említett Pro Savaria-s képviselők irányítják.

Az országos politikát alaposan felkavaró rabszolgatörvény mellett a derék szombathelyi polgárok idegeit helyi ügyek is megdolgoztatják, így a méregdrága stadion építés mellett a focicsapat tetemes hiánya (a több százmilliós adóssággal küzdő Haladásnak 150 millió forint kéne, hogy indulhasson egyáltalán a következő szezonban az élvonalban, ezt a város polgárainak kéne kicsengetniük a tervek szerint) vagy épp a közvilágítás - eufemisztikusan csak - korszerűsítésnek nevezett babrálása is.

Ahogy azt az N1TV tavaly ősszel kiderítette, bár nem az Elios nyerte a szombathelyi közvilágítás korszerűsítésére kiírt tendert, a haszon így sem esik messzire: novemberben kiderült, a K&H valósítja meg a lámpacserét alvállalkozókon keresztül, amelyek viszont rendszeresen felbukkantak az Elios-botrányban is, az Orbán Viktor vejének egykori hirhedt cégével rendszeres üzleti kapcsolatban álltak

"Szombathely volt a végállomása az Elios-ügynek, a városban már nem sikerült az Eliost kihozni győztesnek"

- mondta Balassa Péter, a város képviselő-testületének jobbikos tagja, aki Bana Tiborral és Gyöngyösi Mártonnal tartott közös sajtótájékoztatót a városban.

Balassa Péter emlékeztetett, a Jobbiknak köszönhetően sikerült megakadályozni ezt az üzletet. Mint mondta: ő hozta nyilvánosságra azt a szerződést, így a média nyilvánosságának hála a városban végül az eredeti eliosos szerződés helyett több százmillió forinttal olcsóbban újulhatott meg a közvilágítás a városban.

"Január 8-án új időszámítás kezdődött Szombathelyen, egy új ellenzéki összefogással sikerült leváltani a Fideszt. Bizonyítékot nyújtottunk arra, hogy igenis van új irány, lehet hitelesen és jól politizálni, illetve irányítani a várost"

"A Jobbik álláspontja határozott és egyértelmű, fizessenek a bűnösök"

- mondta a sajtótájékoztatón Bana Tibor, a Jobbik alelnöke, aki szerint jól jelzi a város hangulatát, hogy már nagyon sokan aláírták az ellenzéki párt támogató íveit, miszerint az Európai uniós forrásokat Szombathelyen és környékén is iskolákra és kórházakra költsék.

"Azt tudom ígérni, amennyiben megtisztelik a bizalmukkal a Jobbik listáját és személy szerint engem, akkor az Európai Parlamentben a korrupció elleni harc kérlelhetetlen harcosa leszek"

- mondta Bana. Hozzátette: mindent meg fognak tenni azért, hogy Vas megyében is a megfelelő helyekre jussanak a források.

"Ne az Orbán családot és egy szűk oligarcha réteget gazdagítsanak az uniós pénzek, hanem a magyar családokat"

"Országjárásunk célja, hogy egyrészt ismertessük a választás programunkat, másrészt felrázzuk a magyar embereket"

- mondta Gyöngyösi Márton. A Jobbik elnökhelyettese országjárásának szombathelyi állomásán kifejtette: az európai uniós választásnak soha ekkora tétje nem volt, mint most, hiszen még soha nem volt példa arra, hogy a magyar miniszterelnök kísérletet tegyen arra, hogy Magyarországot kivezesse az Európai Unióból.

A politikus értékelése szerint a Fidesz és Orbán Viktor konfrontatív politika miatt hazánk elszigetelődött az unión belül, a magyar nemzeti érdekeket nem lehet képviselni.

"Magyarországot a jogállamiság felszámolása, vagy a korrupció okán megfoszthatják a szavazati jogától vagy a kohéziós pénzektől"

A párt elnökhelyettese szerint ennek egyenes következménye lehet az, hogy a kormány úgy dönt, az európai uniós tagságot felmondja. Emlékeztetett: ez azért sem túlzó kijelentés, mert Orbán Viktorral néhány héttel ezelőtt még saját szövetségesei is felmosták a padlót, s lényegében kirakták a pártszövetségből. Mint mondta:

"Teljesen egyértelmű, hogy május 26-t követően a magyar nemzeti érdekérvényesítés a nullához fog konvergálni, hiszen a magyar miniszterelnököt levegőnek nézik Brüsszelben és Strasbourgban"

Hozzátette: a választás tétje az, hogy megakadályozzuk Orbán Viktor abban, hogy kivezesse az országot az Európai Unióból, és Magyarországot egy bérrabszolgaságra alapuló féldiktatúrává silányítsa le.

 

Gyöngyösi Márton szerint a Fidesz destruktív politikájával szemben a Jobbik programja megoldást jelent. 

"A migrációt meg kell állítani, éppen ezért nem kérdés, hogy támogatjuk a határkerítést, de azt is mondjuk, hogy vissza kell állítani a határőrséget. Azt a 86 ezer migránst, akit Orbán Viktor beengedett az országba pedig át kell világítani, hogy jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot"

Mint mondta: ha megállapítást nyer, hogy kockázatot jelentenek, akkor ki kell őket utasítani az országból.

Az ellenzéki párt elnökhelyettese szerint a migráció mellett az elvándorlás az egyik fontos sorskérdés, amivel foglalkozni kell. Emlékeztetett: a Jobbik évek óta küzd a bérfelzárkóztatásért, így most az Európai Unióban egy új kohézió politika mellett kell kiállni. Hozzátette: a bérfelzárkóztatás érdekében fel kell számolni a korrupciót, amely ma a legnagyobb gátja a versenyképesség növelésének.

"Egy korrupt országból a polgárok inkább elmenekülnek. Nem szívesen élnek egy olyan országban, ahol párttagság alapján osztják a javakat"

Gyöngyösi Márton a párt programját részletezve elmondta: támogatják az európai ügyészség felállítását, a határon túli magyarok autonómiatörekvését. A párt emellett meghirdette a fake news, vagyis az állami szintre emelt álhírgyártás elleni küzdelmet is:

"Azt látjuk, hogy jelenleg Magyarországon a közszolgálatiság az álhírterjesztés zászlóshajója lett"

Értékelése szerint, mivel a közszolgálatiságot Magyarországon már nem lehet megvédeni, ezért az Európai Uniónak kell olyan garanciákat adnia, amely minden európai választópolgár számára biztosítani tudják az objektív tájékozódás jogát.

"Ez május 26. tétje, ezért fontos, hogy minden szombathelyi választópolgár az urnákhoz járuljon, és a Fidesz legnagyobb alternatíváját, a legerősebb ellenzéki pártot, a Jobbikot válasszák."

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/QxO-3l63PyM.jpg?itok=3pgTWy2P","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=QxO-3l63PyM&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}