Elnapolva: nem sikerült főpolgármester-helyettest választani

Elnapolva: nem sikerült főpolgármester-helyettest választani

A Karácsony Gergely vezetésével újjáalakult fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) módosításáról szintén nem tudott dönteni a testület.

A Fővárosi Közgyűlés nem választott főpolgármester-helyettest pénteki alakuló ülésén, mivel a tisztség betöltőjének személyére Karácsony Gergely főpolgármester a korábbi bejelentésének megfelelően nem tett javaslatot.

A testület a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) módosításáról sem tudott dönteni - írja beszámolójában az MTI.

Karácsony Gergely korábbi közlése szerint hajlandó lett volna támogatni Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért - LMP-Zöldek) korábbi főpolgármester-jelölt helyettesi kinevezését abban az esetben, ha sikerül többséget alkotni az előző ciklus általános főpolgármester-helyettese, Kiss Ambrus kinevezése mellett is.

Hosszas vita után a Fővárosi Közgyűlés többsége ma úgy döntött, elnapolja a döntést az szmsz módosításáról, és a kormányhivatal állásfoglalását kéri arról: a főpolgármesternek szavazásra kell-e bocsátania azokat az szmsz-hez érkezett módosító indítványokat is, amelyeket előterjesztőként nem fogadott be

- írták.

Ismert, pénteken a Fővárosi Közgyűlésben esküt tett a 32 képviselő, és Karácsony Gergely mint újrázó főpolgármester, aki azt ecsetelte, hogy kézzelfogható, gyakorlatias politikára van szükség Budapesten.

Eléggé vegyes testület állt össze, melyben Szentkirályi Alexandra áll a kormánypártok frakciójának élén, a Tisza Pártén Ordas Eszter, egyaránt tíz-tíz képviselővel, míg Vitézy Dávid a Podmaniczky Mozgalom néven megalakult képviselőcsoportot vezeti. Ezeken kívül az MKKP, a DK és az MSZP is rendelkezik képviselőkkel. Az MKKP-frakció vezetője Kovács Gergely, aki egyben hegyvidéki kerületvezető is, a DK-frakció pedig Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester vezetésével fog munkába.

(Címlapkép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. november 29-én. Balról Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. MTI/Kovács Attila)