Szilágyi György: "Amely területen szükség lesz rám, ahol bizalmat kapok, ott fogom a tőlem telhető legjobbat nyújtani"

Szilágyi György: "Amely területen szükség lesz rám, ahol bizalmat kapok, ott fogom a tőlem telhető legjobbat nyújtani"

Olyan jelölteket indítunk az előválasztáson, akik helyben már bizonyítottak és akik kellően integratívak ahhoz, hogy ne csak az elkötelezett ellenzéki szavazókat tudják megszólítani, de a bizonytalanokat is" - Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje nyilatkozta ezt pártja jelöltjeivel kapcsolatban. Interjúsorozatunkban bemutatjuk a Jobbik színeiben az előválasztáson induló politikusokat, és terveiket.

"Az ellenzék történelmi megállapodása lehetővé teszi, hogy újjáépítsük Magyarországon a demokráciát, ennek az alapja pedig az előválasztás" - mondta lapunknak Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője. A keresztény-szociális néppárt képviselőjével az ellenzéki előválasztásról, választókerületéről, a XVII. kerületről, a NER-hez tartozó kiváltságosokról, a "133 legbátrabb emberről", valamint arról is beszélgettünk, hogy a 2022-es kormányváltás után mi lesz a legfontosabb feladata a kormányváltó erőknek. Interjú.

 

Az ellenzék pártjai megállapodtak, hogy egy az egyben mérkőznek meg a Fidesszel, és a jelölt személyének kiválasztását a szavazókra bízza. Miért fontos részt venni az előválasztáson?

Az elmúlt tíz év során Orbán Viktor és kormány mindent megtett annak érdekében, hogy megsemmisítse a demokráciát, korlátozza a szabad akaratot és véleménynyilvánítást. Aljas eszközökkel ragadta és tartotta meg a hatalmat, melyet kizárólag arra használtak fel, hogy saját családjaik és haveri köreik számára biztosítsa a jólétet, mely valójában minden magyar embert megillet.

Az ellenzék történelmi megállapodása lehetővé teszi, hogy újjáépítsük Magyarországon a demokráciát, ennek az alapja pedig az előválasztás. Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy az embereket valóban az a személy képviselje, akit ők szeretnének és a lehető legesélyesebb jelölt álljon majd szembe a Fidesz jelöltjével – országszerte.

Csak az "egy az egy elleni" küzdelem hozhat sikert az Orbán-rezsim leváltásában, ez a jelölt azonban a választópolgárokkal közösen meg tudja dönteni a hatalmat és végre ráléphetünk az útra, amely egy igazságos, fejlődő Magyarországhoz vezet.

 

Ön Rákosmentén indul, ami Budapest egyik különleges kerülete. 

Rákosmente Budapest egyik legnagyobb kerülete, mégis egy város a városban. Egy igazi gyöngyszem. Itt élni rengeteg szempontból előnyös, hiszen a fővároshoz tartozunk, mégis miénk a vidék nyugalma is. Rákosmente és Kőbánya kertvárosi része azonban sajnos méltatlan módon maradt ki az elmúlt években azokból az fejlesztésekből, melyek egy átlagos budapesti kerület számára adottak.

A XVII. kerületben otthonra lelhet mindenki, aki nem szeretne kimaradni a nagyvárosi életből, és az is, aki vágyik a nyugalomra.

Adottságainak köszönhetően rendkívül sok lehetőség rejlik benne, a megfelelő munkával, energiával és elszántsággal Budapest egyik legjobb térségét alakíthatjuk ki!

 

Ön már tapasztalt politikusnak számít, mi az, ami még mindig motiválja?

Számomra mindig is az igazságosság volt az irányadó a munkám során. Azt szeretném, amit a legtöbb apa a gyermekei számára: hogy mindig boldogulhasson saját szülőföldjén, hogy legyenek egyenlő feltételek és lehetőség az emberek számára akár a tovább tanulást nézzük, akár mondjuk a lakásvásárlást.

Azt szeretném, ha olyan országban élnénk, ahol nem a politika szól bele az emberek életébe, hanem az emberek szólnak bele a politikába. Vissza kell építenünk a választók bizalmát a képviselőik felé, hiszen a mi munkánk valójában szolgálatot jelent, nem pedig uralkodást.

 

A koronavírus-járvány mennyire alakította át a parlamenti munkát, a nagypolitikát? Mit emelne ki az elmúlt időszakból?

A járvány természetesen a parlamenti munkát is átalakította, csak sajnos nem úgy, ahogy azt egy választópolgár elvárná a kormánytól. A Fidesz ugyanis csak és kizárólag arra használta fel (minősíthetetlen, pofátlan módon) a válsághelyzetet, hogy tovább gyarapítsák saját köreik zsebeit – mindezt ráadásul a magyar emberek kárára.

Hogy van az, hogy a NER-hez tartozó kiváltságosok luxus üdülőhelyekre repkednek a magángépekkel, míg a vendéglátósok sorra törik fel malacperselyeiket? Hogy lehet az, hogy vadászati kiállításra, stadionra, na meg persze a Mészáros-klánra milliárdok mennek el (gyakran a Gazdaságvédelmi Alapból!), amíg egy virágboltos, egy vendéglátós vagy egy fodrász le kell húzza a rolót?

Egyértelműen változott a parlamenti munka, a 133 bátor még bátrabban dézsmálja a magyar adófizetők pénzét, miközben arcul csapják azokat az embereket, akik az ő döntéseik miatt veszítették el a megélhetésüket, vagy kerültek utcára.
Ez az, amin 2022-ben azonnal változtatnunk kell.

 

Ha sikerül 2022-ben a kormányváltás, mivel kell kezdődnie a korszakváltásnak?

Az új kormánynak több fontos feladata lesz, hiszen az Orbán-kormány működése rengeteg területen okozott károkat. Rendbe kell tennünk az egészségügyet és az oktatást, ez nem is kérdés. Megbízható szociális hálót kell építenünk úgy, hogy az valóban egy átmeneti megoldást nyújtson. Rendeznünk kell a magyar béreket, és el kell számoltatnunk a fideszes urakat, akik sajátjukként kezelték a magyar emberek pénzét.

És ebben a folyamatban hol lenne az Ön helye?

Ami engem illet, soha nem rettentem meg a nehéz feladatoktól, az meg most lesz bőven. Amely területen szükség lesz rám, ahol bizalmat kapok, ott fogom a tőlem telhető legjobbat nyújtani.

Feladatunk van tehát bőven, bennünk pedig megvan az akarat és az elszántság, hogy Magyarországot újjáépítsük, hogy hazánk újra egy olyan hely legyen, ahol jó élni és jól lehet élni.

Együtt, közösen a választókkal pedig sikerülni is fog, hiszen a kormány- és korszakváltás nemcsak a mi célunk, hanem mindannyiunk közös érdeke!