Két napig kézben vitték le a betegeket az emeletről, mert elromlottak a liftek a Szent István Kórház sebészetén

Két napig kézben vitték le a betegeket az emeletről, mert elromlottak a liftek a Szent István Kórház sebészetén

Volt olyan beteg, akit hat ember hozott le kézben az emeletről, hogy a műtőbe tudják vinni.

Két napig egyetlen lift sem működött a Szent István Kórház sebészetén, ezért műtéteket kellett elhalasztani - számolt be az esetről az RTL Híradó.

Egy beteg hozzátartozója a televíziónak elmesélte, hogy hiába mentek a kiírt műtéti időpontra, a beavatkozások elmaradt, aznap minden beteget hazaküldtek.

A Szent István Kórházban a sebészet a háromemeletes "B" épületben működik, az osztály az elsőn, a műtők pedig a másodikon vannak.

A riportból kiderült,

két napig csak gyalog lehetett megközelíteni a műtőket, így a betegeket kézben vitték le az ágyakhoz.

Volt olyan beteg, akit hat ember hozott le kézben az emeletről.

Az RTL érdeklődésére a kórház közölte:

Az egyik liftet csütörtökre megjavították, a másik továbbra sem működik. A televízió szerint annak megjavítása 6,5 millió forintba kerülne.

A Szent István Kórház közlése szerint a keddi műtétek pótlásai zajlanak.

A 24.hu megjegyzi az Orvostechnikai Szövetség szerint a kórházak rekordnagyságúra nőtt, 100 milliárdos adóssága miatt is sok műtét marad el. A nyári kompenzáció után, újabb 60 milliárdos plusz forrást kérnek a kórházaknak. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón ezzel kapcsolatban elmondta, csak becslések vannak, nem látni, miből jött össze az adósság, de ha ezeket az adatokat megkapják, dönteni fognak a kórházak adósságainak átvállalásáról.

Az eset kísértetiesen hasonlít arra, amikor nemrégiben az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben emeleteket kell lépcsőzniük a mozgásszervi betegeknek múlt hónapban.

Mint arról beszámoltunk, augusztusban a Honvédkórházban kapacitáshiányra hivatkozva nem lehetett vasárnap délig szülni.

Ha már szülészet: az Orbán-kormány totálisan rosszul működő egészségügyi rendszerének másik tünete volt az is, hogy szintén augusztusban csak hétköznap munkaidőben lehetett szülni Jászberényben a városi kórházban. Budai Lóránt, a város ellenzéki polgármestere lapunknak elmondta, az esetről ráadásul a sajtóból értesült.

Bencze János, a Jobbik-Konzervatívok Tolna megyei országgyűlési képviselője keddi parlamenti felszólalásában rámutatott, hogy Simontornyán, a paksi választókerületben bezáratnak egy olyan orvosi ügyeletet, ami 19 ezer embert látott el egy olyan térségben, amelynek a központjáben sincs kórház – magyarázta. "És ez fáj most mindenkinek. Én beszéltem kormánypártival, képviselővel, szavazóval is, helyi szervezetekkel, fáj mindenkinek, ez 19 ezer embernek fáj."

(Címlapkép: A Dél-pesti Centrumkórház (DPC) Szent István telephely bejárati főépülete a Nagyvárad téren. MTVA/BizományoA Dél-pesti Centrumkórház (DPC) Szent István telephely bejárati főépülete a Nagyvárad téren.)