Elvenne a kormány a fizetésekből, hogy csökkentse a bérfeszültséget

Salátatörvénybe rejtett javaslattal emelés helyett inkább vágna a kabinet a kormányhivatali dolgozók fizetéséből, hogy kiegyenlítse a különbségeket.

Brutálisan oldanák meg a kormányhivatali bérfeszültséget, ami abból adódik, hogy az önkormányzatoktól két éve átkerült alkalmazottak megtarthatták korábbi bérpótlékaikat – számolt be róla az Origo. A kormány ahelyett, hogy emelné a régi dolgozók fizetését, inkább eltörölné az újak illetményeit, bár két évvel ezelőtt még maguk garantálták a pótlékok megőrzését.
 
A terv még csak javaslat formájában létezik, de úgy tűnik, a kabinet kitart mellette. Az elszántságot jelzi, hogy Áder János is hiába tiltakozott a salátatörvénybe rejtett bércsökkentés ellen, és küldte vissza megfontolásra az anyagot, a lényegen az újabb módosító javaslat sem változtatott.
 
Mindössze annyiban engedtek, hogy a pótlék eltörlése nem lesz kötelező, függhet a tisztviselő teljesítményének értékelésétől. Magyarán a főnök dönti el, hogy megérdemli-e valaki a korábban még garantált illetményt.

Több tízezres elvonás

Az esetleges elvonás 30-40 százalékra rúghat, ami mintegy kétezer közszolgánál húsba vágó keresetcsökkenést jelenthet. Nem tudná nélkülözni a kieső 54 ezer forintot az a gyermekét egyedül nevelő fővárosi kormányhivatalnok sem, aki eddig a lakáshitelét törlesztette a béreltérítésből.
„Húsz évig koptattam az önkormányzati folyosókat, éppúgy, mint az erre láthatóan büszke Lázár János, mégsem kapok milliós fizetést, mint sok államtitkár. Nem én akartam kormányhivatalnok lenni, de nem volt más választásom. Ha 2013-ban nem vállalom az áthelyezésem, egyszerűen kirúgtak volna”
– írta az Origo forrása, aki kérte, hogy nevét és beosztását ne közöljék.
 
A pótlékok visszavágása helyett kiegyenlítést követelnek a szakszervezetisek. „Azt akarjuk, hogy ott, ahol nyolc éve nem emelkedett a közszolgák fizetése, legyen 10 százalékos azonnali béremelés, vagy legalább 15 ezer forint plusz havonta” – mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Kormánytisztviselők szakmunkás-bérminimumon

Boros Péterné szerint elfogadhatatlan, hogy a bérfeszültséget az amúgy is alacsony keresetek megnyirbálásával kezelné a kormány. Emlékeztetett, hogy ma 27 ezer kormánytisztviselő szakmunkás-bérminimumból, nettó 78 ezer forintból él, közöttük diplomások is.
 
„Az önkormányzatoktól két éve átkerült közszolgák között valóban van, aki ennél kicsit jobban keres, de általában így sem beszélhetünk többről bruttó 200 ezres bevételnél, egy-két kirívó esetet leszámítva. A politikusok persze pont az utóbbiakat említik, hogy döntéseiket igazolják" – mondta a főtitkár. A szervezet a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon is elmondta követeléseit: részeredményeket sikerült elérniük, de a bérrendezést nem tudták kiverekedni. A Lázár János által megoldásként említett életpályamodell pedig csak jövő nyárra várható – ha várható, hiszen ígérték már 2013-ra is.

Lefokozások, elbocsátások?

A Miniszterelnökség vezetője húsvétra 27 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt ígért a kormányhivatalnokoknak, és azt, hogy az alacsonyabb jövedelműek keresetét nem fogják csökkenteni.
 
A kormány javaslata nem csak a beosztottakat érintené hátrányosan: csaknem 1500 hivatalvezetőnek kell lefokozástól vagy éppen elbocsátástól tartania, mivel a kormányhivatalok alá sorolnák be a korábban önálló környezet- és természetvédelmi főfelügyelőségeket, bányászati szerveket is.
 
Mint az MKKSZ figyelmeztet rá, a törvényjavaslatot még el sem fogadták, de már most zajlik az intézményi rendszer átszervezése, ami miatt több vezető kormánytisztviselőt elküldtek, vagy másik megyében, otthonuktól 100-150 kilométerre ajánlottak nekik munkát.