Elviszi a show-t a Jobbik, a Publicus egyből lepontozza

De mindenki nyugodjon, a baloldali törpepártokkal mostohábbak.

Csakhogy - a közvéleménykutató-piacra jól látással bíró forrásunk szerint - némi fenntartással kell kezelni a Publicus méréseit.

Korábban lapunk is bemutatta már a cég működését (jellemző az MSZP-specifikumára, hogy közvélemény-kutató a Fideszt is mindig alulról méri, de a legmostohább helyzetben a baloldali törpepártok vannak, az ő esetükben nagyon vékonyan fog a ceruza), most ehhez még néhány aktualitással szolgált nekünk a szakember.

Beelőzte az MSZP a Jobbikot? Tóbiás elnöki álmaiban biztosan

A Publicus Intézet nagyobbacska szenzációként robbantotta a meglepő hírt, hogy az MSZP megelőzte a Jobbikot. Ennek okaként a közvélemény-kutató cég megjelölte azt is, hogy a jobboldali ellenzék stabilizálta ugyan a támogatottságát, a mozgósításban azonban Vona Gábor pártja továbbra is gyenge maradt.

Az egyik a letelepedésikötvény-biznisz kérdése, amivel a Jobbik nemcsak a Fidesznek, de az amúgy is vezetői válságban lévő MSZP-nek is komoly fejfájást okozott. Sőt, a szocialisták odáig mentek, hogy kritizálni kezdték a jobboldali ellenzéket, amiért az neki ment Rogán Antal üzletének.

Ilyen helyzetben gyógyír lehet egy pozitív kicsengésű közvélemény-kutatási adat.

A Publicus időzítése egy másik szempontból is feltűnő. A cég rendszerint akkor szokott még előállni egy Jobbikot alul mérő kutatással, amikor a jobboldali ellenzéki pártra zúdul a fideszes össztűz. Így tud szörfölni a Publicus a Habony-média által keltett hullámokon.

A Habony Művek fel volt készítve az elmaradt provokációra

Tegnap újabb mélypontra süllyedt az a média, amely, Habony Árpádon keresztül az orbánizmus ideológiai támaszát jelenti. Annak idején Rákosi Mátyás várta el azt a koncepciós újságírást, amely meg nem történt eseményeket akart valóságosnak feltüntetni, Orbán Viktor holdudvara '56 hatvanadik évfordulóján pedig eljutott az '50-es évek újságírásának színvonalára - mondta Jakab Péter, a Jobbik szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.

Forrásunk ugyanakkor megnyugtatott minket, hogy az MSZP-t minden bizonnyal a valódi mérésekről tájékoztatja a közvéleménykutató-cég.