Macron a kedélyek csillapítása érdekében lemondott nyugdíjáról

Macron a kedélyek csillapítása érdekében lemondott nyugdíjáról

Franciaországban megbénult a vasúti és városi közösségi közlekedés, miután a szakszervezetek sztrájkba kezdtek a nyugdíjreform miatt. A legnagyobb ellenállást a tiltakozók részéről az váltja ki, hogy bár a jelenleg érvényes 62 éves nyugdíjkorhatárt a kormány nem akarja módosítani, de a bevezetendő pontrendszerrel arra késztetné a franciákat, hogy tovább dolgozzanak, és a teljes összegű nyugdíjjogosultsághoz a 64 éves kort jelölte meg. Ugyanakkor 64 éves kortól mindenkit alanyi jogon megilletne egy 1000 eurós minimál nyugdíj. A minimál nyugdíj jelenleg nem éri el a 700 eurót.

A legnagyobb francia szakszervezet a CFDT reformpárti, és elviekben támogatja a nyugdíjrendszerek egységesítését, de a főtitkár Laurent Berger úgy vélte, a kormány "átlépte a határvonalat" azzal, hogy 64 évre emelte a teljes jogosultság idejét, ezért csatlakozott a munkabeszüntetéshez.

Macron szimbolikus gesztusa

Franciaországban az ex-államfők távozásuk után kortól és vagyoni helyzettől függetlenül havi 6000 eurós nyugdíjat kapnak, valamint életük végéig helyet a francia alkotmánybíróságban, havi 13 500 euróért. Macron bejelentette, hogy lemond elnöki nyugdíjáról és az alkotmánybíróságban sem foglalja el helyét.

(Guardian)