Erőszakos bűnözőknek ad szavazati jogot a Trump-ellenes kormányzó

A bíróság döntése elllenére.

Terry McAuliffe kormányzó Virginia állam fővárosában, Richmondban jelentette be hétfőn délután, hogy visszaadja a szavazati jogot 13 ezer elítéltnek. A demokrata párti politikus ezzel semmibe vette a virginiai legfelső bíróság döntését, amely pár héttel ezelőtt már semmisnek mondta korábbi, hasonló próbálkozását. McAuliffe, akit a Clintont-család közeli barátjaként tartanak számon, bejelentette:

"nem vesztegetjük az időt azzal, hogy a régi, virginiai módról vitatkozzunk. Hadd mondjam ki egyszerűen: meglépjük". 

A döntésre azt követően kerül sor, hogy a republikánusok tiltakozására a virginiai legfelső bíróság leállította McAuliffe korábbi - a bíróság által aggályosnak ítélt - határozatát, miszerint széles körű kegyelmet gyakorol, és a kegyelemben részesített elítéltek azonnal szavazati jogot is kapnak. McAuliffe áprilisban kormányzói rendelettel 200 ezer, még büntetését töltő - köztük erőszakos bűncselekményeket is elkövetett - elítélt szavazati jogának visszaadásáról döntött. 

A republikánusok akkor leszögezték: döntésével a kormányzó megpróbálja növelni a regisztrált szavazók számát és így segíteni Hillary Clinton esélyeit a novemberi voksolásokon. A Republikánus Párt virginiai vezetői bíróság elé vitték az ügyet és nyertek. A bíróság elrendelte, hogy az állam tegye vissza a kiválasztott elítéltek nevét a szavazástól eltiltottak listájára.  McAuliffe hétfőn viszont kijelentette:

"Virginia alkotmánya egyértelmű. Hatalmamban áll korlátozás nélkül visszaállítani a polgári jogokat".

A kormányzó egyelőre 13 ezer elítélt szavazati jogát adta vissza, de jelezte, hogy vizsgálja továbbiak szavazati jogának visszaállítását is.