Esővízgyűjtő hordókkal kárpótolná a debrecenieket a kínai akkugyár vezetése

Esővízgyűjtő hordókkal kárpótolná a debrecenieket a kínai akkugyár vezetése

Az akkugyárak cívisvárosában száz hordót terveznek kiosztani a lakosok között.

Összesen 485 darab nagy méretű vízgyűjtő hordót osztanak szét a következő hetekben a város lakosai között a debreceni önkormányzat által indított akció keretében. A Cívishír azt írja, a kezdeményezéshez több helyi vállalat, köztük a Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. (CATH), azaz a kínai CATL magyarországi leányvállalata is csatlakozott.

Így a CATH 2,3 millió forint értékben 100 darab esővízgyűjtő hordót adományozását vállalta.

A helyi önkormányzat a Debrecen déli városrészében élőknek juttatja majd el ezeket szeptemberben. A városban ugyanis az elmúlt időszakban több alkalommal is tiltakoztak a beruházás ellen.

„A CATL hosszú távon kötelezi el magát a cívisváros mellett. Az innovatív akkumulátorok fejlesztése és gyártása terén világelső CATL fontosnak tartja, hogy a gyártóbázisinak helyet adó településeken, köztük Debrecenben is tegyen a környezetvédelemért, és társadalmi célú akciók keretében is segítse a helyi közösséget célzó fenntarthatósági célú kezdeményezéseket” - írta a debreceni lapnak a háromezer milliárd forintból épülő akkugyár mögött álló kínai cég.

Gúny vagy beismerés?

A szokatlan gesztust jól láthatóan annak hatására lépik meg, hogy a helyben élők többször is aggodalmukat fejezték ki Debrecen vízellátása miatt, mivel a felhúzandó akkumulátorgyárat jelentős vízfelhasználással lehet működtetni. A leendő CATL-gyárhoz az Orbán-kormány 320 milliárd forintos támogatást nyújt. A Népszava korábbi szakértői becslések nyomán emlékeztet, hogy az akkumulátorgyár napi vízhasználata 40 ezer köbméter lesz, annyi, amennyit a 200 ezres lélekszámú Debrecen naponta fogyaszt. A lap úgy látja, mindez lehet gúny, de akár beismerő vallomás is a kínai vállalat részéről.

(Címlapkép: Talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án. MTI/Czeglédi Zsolt)