Észak-Korea az ígéretek ellenére is folytatja a fegyverkezést

Rossz hírek.

A Department of State vezetője július végén mondta a szenátus külügyi bizottsága előtt, hogy Észak-Korea – a szingapúri csúcstalálkozón tett ígéretei ellenére – folytatja az atombombához elengedhetetlen hasadóanyagok előállítását.

Mike Pompeo délkelet-ázsiai látogatásán a vele utazó médiamunkásoknak megerősítette: Phenjan továbbra is fegyverkezik, ami nincs összhangban a Kim Dzsongun által hangoztatott elkötelezettséggel.

„Kim Dzsongun észak-koreai elnök elkötelezte magát az atomfegyver-mentesítés mellett. A nemzetközi közösség azt követelte, hogy Phenjan az ENSZ Biztonsági Tanács vonatkozó határozatainak megfelelően cselekedjen, de Észak-Korea megsérti a határozatokat, és látható, hogy még nagyon messze vagyunk a végső cél elérésétől”

 - mondta Pompeo.

Jelek

Már nagyjából egy hónappal ezelőtt arról számoltunk be, hogy Észak-Korea jelenleg is fejleszti a fegyvergyártást kiszolgáló atomerőművét. Két nappal később szinte biztossá vált, hogy fokozták az urándúsítás mértékét a kommunista diktatúrában.

Amerika teljesítette a maga legfőbb vállalását, amikor leállította a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokat. Phenjan egyelőre csak egy szimbolikusnak tekinthető ügyben tett ígéretét tartotta be, amikor megkezdődött a koreai háborúban elesett amerikai katonák földi maradványainak hazaszállítása.

Trump alig várja, hogy ismét találkozzon Kim Dzsongunnal

"Köszönöm Kim Dzsong Un elnök úrnak, hogy megtartotta a szavát" - írta Trump, hozzátéve: "egyáltalán nem lepett meg nagylelkű lépése". "Egyúttal köszönöm kedves levelét, várom, hogy hamarosan találkozzunk!" - közölte. Thank you to Chairman Kim Jong Un for keeping your word & starting the process of sending home the remains of our great and beloved missing fallen!