Észak-Korea rakétateszttel keménykedik

Phenjan szombaton jelentette be, hogy sikeresen tesztelt egy új fejlesztésű, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát.

Phenjan szombaton jelentette be, hogy sikeresen tesztelt egy új fejlesztésű, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát. Dél-Korea aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban, miután szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy egy ilyen fejlesztés jelentősen növelné az Észak-Korea jelentette fenyegetést a déli szomszédra, valamint Japánra és az Egyesült Államok kelet-ázsiai támaszpontjaira nézve.

Joseph Bermudez, az AllSource Analysis nevű cég vezető elemzője közölte, hogy az észak-koreai rakétát vélhetően nem egy tengeralattjáróról, hanem egy víz által elfedett uszályról indították, amelyet elemzők már korábban felfedeztek műholdképeken az észak-koreai Szimpo katonai kikötőjében. Emellett a jelek szerint nem teljes értékű rakétakísérlet, csak a kilövési fázis tesztje történt meg, amely során a víz alól kilőtt rakéta a felszín elérése után néhány másodperccel vissza is hullott a tengerbe - szögezte le Bermudez a 38North nevű Észak-Korea-figyelő honlapon megjelent értékelésében.

Egyetértett ezen értékeléssel Jeffrey Lewis, a kaliforniai Monterey Nemzetközi Tanulmányok Intézet fegyverszakértője is, ugyanakkor azt is hangsúlyozta: ez még nem jelenti azt, hogy a szombati kísérlet átverés lett volna.

Ez egy átlagos teszt egy tengeralattjáróról indítható ballisztikusrakéta-program kezdeti fázisaiban, amely még akkor is "mérföldkőnek számít", ha Phenjan eltúlozta a fegyver fejlettségét - mondta. Mindenesetre Lewis szerint még számos kísérlet és vélhetően több éves fejlesztés kell ahhoz, hogy Phenjan valóban bevethető tengeralatti rakétarendszerrel rendelkezzen.

Néhány hónapja Cecil Haney amerikai tengernagynak, a hadászati erők parancsnokának jelentése, valamint az amerikai Johns Hopkins Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének Korea-kutató intézete is megerősítette, hogy Phenjan tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétákat fejleszt. Ezen fegyverek előnye a földről indított rakétákkal szemben, hogy nehezebben érzékelhetők a kilövés előkészületei, így váratlanul tudnak csapást mérni.