Megszületett a Néppárt döntése: felfüggesztik a Fidesz tagságát

Orbán azonban kierőszakolt egy közös megegyezést.

Az Európai Néppárt szerdán úgy döntött, hogy a Fidesz tagságát határozatlan időre felfüggesztik, és egy ezután felállítandó háromtagú különbizottság („három bölcs”) vizsgálatához és kiértékelő jelentéséhez kötik a jogok esetleges visszaállítását.

Az Európai Néppárt elnöksége a Fidesz tagságának korlátlan ideig tartó teljes felfüggesztését javasolta előzetesen is, de végül Orbán Viktornak sikerült elérnie, hogy ez a háromtagú különbizottság kiértékelésééig tartson.

Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke alkotná a „három bölcs” tanácsát a Fidesz néppárti tagságának ügyében. Ennek a különbizottságnak lenne az a feladata, hogy folyamatosan vizsgálja, változtat-e eleget a Fidesz ahhoz, hogy a felfüggesztést visszavonják.

Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke a Twitteren azt írta, hogy 190-en szavazták meg a felfüggesztési javaslatot és 3-an szavaztak ellene. Ennek alapján a Fidesz

  • nem vehet részt a párt találkozóin
  • nincs szavazati joga
  • nem állíthatnak jelölteket tisztségekre.

 

Szerda reggel a kormánypárti sajtóban olyan vezér- és véleménycikkek jelentek meg, amelyek a Fidesz és az Európai Néppárt közelgő szakítására készítették fel a közvéleményt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a döntés előtt kijelentette az MTI-nek: a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot. Gulyás ugyanakkor azt is hozzátette: ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy „három bölcsből” álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a Néppárt testületeinek munkájában.

Hihetetlen: Orbán mindent másképp lát

Az Európai Néppárt szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján a magyar kormányfő arról beszélt, hogy nem felfüggesztés, hanem önfelfüggesztés történt. Csakhogy ez nem teljesen így van. Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje, illetve Joseph Daul, a Néppárt elnöke is egyértelműen felfüggesztésről beszélt.

(Fotó: Szecsődi Balázs/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Orbán kilépést és új pártcsalád alakítását helyezte kilátásba

A Mérce szúrta ki, hogy a BBC brüsszeli tudósítója szerint a magyar miniszterelnök azt mondta az Európai Néppárt szerdai gyűlésén, ha az eredeti javaslat szerint, és nem a Fidesz kérésére, felfüggesztik a pártot a Néppártban, akkor kész új EP-frakciót alakítani másokkal.