A finn Nemzeti Koalíció írásban kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból

Javasolták, hogy a pártcsalád március 20-i közgyűlésén kerüljön napirendre.

A finn párt levelében arra hívja fel a figyelmet, hogy büszke tagjai az Európai Néppártnak, ami Európa vezető politikai ereje, és az európai integrációért küzd. Az EPP közös alapértékei az emberi élet méltósága, a szabadság, a felelősség, az egyenlőség és igazságosság, az igazság, a szolidaritás és a szubszidiaritás.

„Hiszünk benne, hogy ezek érvényesítéséhez erős civil társadalomra van szükség. Az is meggyőződésünk, hogy egy erősebb Európai Unió nélkül a közös jó nem elérhető, és közös alapértékeink nem tudnak érvényesülni”

- szögezi le a finn párt.

Emlékeztetnek rá, hogy a Helsinkiben tartott EPP-kongresszus elfogadott egy sürgősségi határozatot „Az uniós értékek védelme és a demokrácia megőrzése” címmel. Ebben a kongresszus arra szólította fel az EPP minden tagját és társult tagját, hogy tiszteljék, védjék és terjesszék az EPP értékeit, illetve elveit. A határozat azt is leszögezi, hogy a populizmus és a nacionalizmus összeegyeztethetetlen a haladással, a demokráciával és a jogállamisággal.

Ennek szellemében terjeszti elő a finn Nemzeti Koalíció a javaslatát a Fidesz kizárására az Európai Néppártból, az EPP alapszabályának kilencedik cikkelyére hivatkozva.

„Ésszerű, komoly alapja van annak, hogy le lehessen vonni a következtetést, hogy a Fidesz megszegi az EPP értékeit és elveit. Vörös vonalakat lépett át, nem tartotta magát azokhoz a kötelezettséghez, amelyekről közösen megegyeztünk”

- áll a Néppárt elnökének címzett levélben

A finn párt azt javasolja, hogy az EPP elnöksége tűzze napirendre a kérdést az Európai Néppárt következő választmányi ülésén, amit Brüsszelben tartanak március 20-án.

Az EPP alapokmányának értelmében legalább öt különböző országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását. Ezt persze aztán a pártcsalád összes tagjának meg is kell szavaznia, de úgy tűnik, hogy az arányok megvannak a kizárás elindításához. Ahogy azt ma már írtuk, kérdés, hogy a német CDU/CSU, mint a Néppárt legjelentősebb befolyással bíró tagpártja, hogy reagál a kezdeményezésre.

(Fotó: Béli Balázs/Alfahír)

Erősödik a nyomás a Néppárton belül a Fidesz kizárására

A portugál Expresso újság szerint a portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP) is ellenérzését fejezte ki a Fidesz néppárti tagsága miatt. Szerintük ugyanis a magyar kormánypárt egyértelműen és szándékosan megsértette az Európai Néppárt (EPP) közös céljait - írja a Politico.