Daily Telegraph: Jöhet a "kétsebességes" Európai Unió?

Daily Telegraph: Jöhet a "kétsebességes" Európai Unió?

A német soros elnökséget hamarosan Portugália váltja, így még inkább érdekes az amit a portugál miniszterelnök nyilatkozott a brit Daily Telegraph című lapnak az Európai Unió lehetséges jövőjéről.

António Costa portugál miniszterelnök a magyar és a lengyel vétó miatt azt javasolja, hogy legyen kétsebességes az Európai Unió, mint azt például az Euró vagy Schengen esetében is láthatjuk. António Costa szerint ezzel meg lehetne akadályozni azon országok kilépését, amelyek számára nem fontos a jogállam, ezért cserébe

viszont kimaradnának a belső körből. 

A portugál kormányfő szerint már így is kettéosztott lett az Európai Parlament, ugyanis akadnak olyan nemzetek, akik szorosabb integrációt szeretnének, míg vannak olyanok is, akik csak kereskedelmi-gazdasági szervezetnek tekintik az uniót. 

Úgy véli, éppen ezért mihamarabb túl kéne esni azon a vitán, hogy egyes országok hogyan képzelik el az Unió jövőjét. 

Egyértelművé kell tenni, hogy mi is igazából az EU: egy értékközösség, vagy csupán eszköz a nagyobb anyagi jólét eléréséhez.

Costa szerint pontosan ez a nézetkülönbség okozta a Brexitet Nagy-Britannia esetében. 

A Daily Telegraph szerint a francia elnök, Emmanuel Macron az ún. változó geometriát szorgalmazná, amit viszont Angela Merkel elvet, mert nem szeretné több állam adósságát is átvállalni. 

A kelet-európai államok többsége ugyanakkor mélyen elvetné a kétsebességes rendszert, ugyanis ez esetben csupán másodrendű tagok lennének, António Costa szerint azonban már így is vannak olyan államok, amelyek bizonyos területeken (pl. Euró) már szorosabbra fűzték egymással a viszonyt. 

Véleménye szerint azonban, ha kiterjesztenék ezt a módszert, akkor nem kellene újratárgyalni a Lisszaboni Szerződést, amely a jelenlegi helyzetben nagyon is nehézkes volna. 

Magyarország elszigetelődhet az európai politikában

Hétfőn jelezte a magyar és a lengyel kormányfő, hogy meg fogja vétózni az Európai Unió következő, hétéves költségvetését és a NextGen koronavírus-segélycsomagot. A kormány akkor azzal érvelt, hogy nincsenek megfelelő kritériumok arra vonatkozóan, hogy mit is ért az Európai Unió jogállamiság alatt.