Aranyáron lesz kapható a citrom és a narancs egy új EU-s szabályozás miatt

Aranyáron lesz kapható a citrom és a narancs egy új EU-s szabályozás miatt

Jelentősen visszaeshet az Európai Unióba érkező citrusfélék mennyisége a közelmúltban bevezetett, a korábbinál jóval szigorúbb növényegészségügyi szabályozás miatt – írja a Világgazdaság. Az új előírás a dél-afrikai import elé gördít akadályt, ahonnan az egyik legnagyobb mennyiségben érkezik gyümölcs a kontinensre.

A lap azt írja, az Európai Unió szakhatósága a lehető legrosszabbkor szigorított a citrusfélék növényegészségügyi szabályain. Az új előírás alapján az EU-ban csak az úgynevezett hidegkezelésen átesett citrusfélék kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

A hivatalos indoklás szerint ennek oka, hogy

a szállítmányokkal ne hurcolják be és terjesszék el Európában az úgynevezett narancslepkét vagy ismertebb nevén hamis molylepkét.

Mint kiderült, az új iránymutatás közzététele és hatálybalépése között eltelt alig három hét nem bizonyult elegendőnek, hogy az EU második legnagyobb citrusimportját adó dél-afrikai termesztők eleget tudjanak tenni az uniós szigornak, alkalmazva a meglehetősen költséges növényvédelmi eljárást, amelynek hatékonysága is vitatott.

Az uniós szigor mindenképp áremelkedéshez vezet, az európai fogyasztóknak akkor is többet kell fizetniük a narancsért vagy a citromért, ha jelentősen csökken a behozatal, így beszűkül a kínálat, de abban az esetben is drágulás várható, ha a dél-afrikai beszállítók eleget tesznek a szigorúbb uniós előírásoknak – jegyzik meg.

Az új EU-s szabályozás bevezetésének időzítése miatt a szövetség becslése szerint mintegy 3,2 millió karton déligyümölcs rekedt Európa kikötőiben.