Kurz pártjának egyik EP-képviselője kitenné a Fideszt a Néppártból, ha vétóznak

Kurz pártjának egyik EP-képviselője kitenné a Fideszt a Néppártból, ha vétóznak

Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-képviselője a bécsi Kronen Zeutingnak azt mondta,

amennyiben Orbán Viktor csütörtökön nem szavazza meg az Európai Tanács ülésén a kompromisszumos EU-s pénzügyi csomagot, a Fideszt haladéktalanul ki kell zárni a Néppártból

- írja az Azonnali. Az osztrák politikus szerint, aki az Európai Parlament egyik alelnöke is, nem fordulhat elő, hogy egy Néppárt-tag zsarolja az EU-t a jogállamisággal.

A Fidesz tagsága jelenleg fel van függesztve, és amíg a CDU/CSU nem akarja, addig valószínűleg nem is fogják kizárni őket, erről itt írtunk:

Az uniós költségvetés vétója sem elég ahhoz, hogy kizárják a Fideszt a Néppártból?

Ahogy arról beszámoltunk, a jogállamisági mechanizmus eredeti megállapodáshoz képest történő megváltoztatása miatt a magyar és a lengyel kormány bejelentette, megvétózzák az Európai Unió következő, hétéves költségvetését és a NextGen koronavírus-segélycsomagot. A magyar kormány, a 2020. júliusi európai uniós csúcson megelőlegezett álláspontjának megfelelően, megvétózta a költségvetési jogalkotási csomagot, élve az uniós szerződésekben garantált vétójogával - áll Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatában, melyet szerdán juttatott el az MTI-hez.

Gulyás Gergely szavaiból kiindulva viszont fontos az ÖVP álláspontja is, a miniszter a Die Pressének beszélt korábban arról, hogy

ha a CDU, a CSU és az ÖVP azt akarják, hogy maradjunk, fognak találni ehhez többséget. A németnyelvű pártok döntik ezt el.

A vétót Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki már beígérte, ha nem születik új kompromisszum:

Orbán: a kormány az uniós szerződésekben garantált jogával élve vétózta meg az uniós költségvetési jogalkotási csomagot

A magyar kormány, a 2020. júliusi európai uniós csúcson megelőlegezett álláspontjának megfelelően, megvétózta a költségvetési jogalkotási csomagot, élve az uniós szerződésekben garantált vétójogával - áll Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatában, melyet szerdán juttatott el az MTI-hez. Orbán Viktor leszögezte, ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, amelyik beengedi a migránsokat a hazájába.