Ezer éve nem látott özönvíz tombol Dél-Karolinában

Legkevesebb kilencen életüket vesztették az özönvízszerű esőzések következtében az egyesült államokbeli Dél-Karolinában - közölte hétfői sajtóértekezletén Nikki Haley, az állam kormányzója. A Congraree folyó vízszintje, amely 1936 óta nem állt ilyen magasan, az állam székvárosánál, Columbiánál 12 óra alatt 3 méternyit emelkedett. A mentésben az állami Nemzeti Gárda 600 tagja, 11 repülőgép és nyolc vízimentő-alakulat vesz szét, amelyeket a hétvége folyamán több mint 200 alkalommal kellett bevetni.

A kilencezer lakosú Georgetown kisváros nagy része víz alá került és lezárták a négy odavezető autóutat is. Nyolc településen kijárási tilalmat vezettek be, a 95-ös autópálya egy több mint 110 kilométeres szakaszát lezárták az áradás miatt, az állam oktatási intézményeiben pedig hétfőn tanítási szünetet rendeltek el.
Haley kormányzó arra szólított fel, hogy mindenki maradjon az otthonában és ne menjen ki fényképezni. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy forralják fel az ivóvizet.

Az Amtrak vasúti társaság az áradások miatt leállította a Virginia és Florida közötti, személyautókat és utasokat szállító vonatait, valamint a New York és Miami közötti személyszállítást.
Korábban Észak-Karolina államból is két halálesetet jelentettek.