Repülőtér épülhet Orbán Viktor faluja, Felcsút közelében

Repülőtér épülhet Orbán Viktor faluja, Felcsút közelében

A Magyar Hang cikke szerint Bodmér, Szár és Újbarok határában sportrepülőtér épülhet, ezt Tessely Zoltán, a Felcsútot is magába foglaló Fejér megyei 3. országgyűlési választókerület fideszes képviselője a lapnak meg is erősítette.

Mint írják,

a terület "negyedik oldala" a miniszterelnök falujaként ismert Felcsút lesz.

Tessely egyébként tavaly már megszellőztette a tervet egy posztjában, ám konkrétumok nem szerepeltek benne, a téma pedig régóta "napirenden" van a térségben: már 2010-ben a Fejér Megyei Hírlap közölt egy hírt arról, hogy sportreptér épülhet Bicske vonzáskörzetében. A cikk már akkor, tizenegy éve a most a Tessely által jelzett területet említette meg, mint valószínű helyszínt a reptér építésére.

A képviselő-miniszterelnöki biztos idén januárban a Nemzeti Sportban is nyilatkozott a tervről, akkor azt mondta, hogy céljuk, hogy Endresz György földet érése közelében az emléküket méltó módon ápoló sportrepülőteret hozzanak létre.

Tessely úgy fogalmazott, "nagyszerű hely lesz ez a trianoni megemlékezéseknek, az óceánrepülés és a sportrepülés akkori körülményei méltó bemutatására és a repülősport népszerűsítésére".

A Magyar Hang kiemeli,

amennyiben a képviselő által is jelzett helyszíntől, annak központjától, az első magyar óceánrepülők, Endresz György és Magyar Sándor emlékére felállított emlékműtől számítjuk, a felcsúti Puskás Akadémia, illetve a Pancho Aréna, valamint a miniszterelnök hétvégi háza közúton mindössze három percre, 3,1 kilométerre található.

Hogy a terv mennyire komoly, arról az árulkodik, hogy a képviselő tájékoztatása szerint a Felcsút szomszédságába tervezett repülőtér kapcsán már egy kormány-előterjesztés is elkészült.

Ennek összeállítása során Tessely Zoltán az érintett települések polgármestereivel is egyeztetett. Mint a lapnak küldött válaszában írta, 

"az előterjesztés alapvetően a projekt előkészítéséről szól, és az emlékhely, az úthálózat fejlesztése és a csörlős vitorlásrepülő pálya témaköre került bele."

A térség országgyűlési képviselője ugyanakkor hangsúlyozta, a kormány-előterjesztés benyújtását a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzet miatt most "nem tartja aktuálisnak".

A lap egyébként számos kérdést feltett a politikusnak, aki azonban egyebek mellett arra sem válaszolt, hogy mikorra valósulhat meg a repülőtér, mekkora gépeket fogadnának, illetve azt sem tudni, készült-e a zajszennyezésről bármilyen felmérés vagy tanulmány.