Jakab Péter nem nyom igent a felhatalmazási törvényre, mert Orbán ismét visszaélt a bizalommal

Jakab Péter nem nyom igent a felhatalmazási törvényre, mert Orbán ismét visszaélt a bizalommal

Január 29-én Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes a Kormány nevében benyújtott "a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről" címmel egy törvényjavaslatot, melyben a kormány arra kéri az országgyűlési képviselőket, hogy újabb 90 napra rendkívüli felhatalmazást adjanak számukra.

A dokumentumban a rendeleti kormányzás kitolását azzal indokolják, hogy "a koronavírus-világjárvány idején a Kormány alapvető célja, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét, valamint mérsékelje a gazdasági károkat és megőrizze a munkahelyeket. Ennek eléréséhez gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség. Az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat. Legfontosabb törekvésünk, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a járvány időszakát, ezért a Kormány a veszélyhelyzetben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot.".

Jakab Péter, a Jobbik elnöke Facebook-bejegyzésében jelezte, hogy a felhatalmazási törvényre ezúttal nemmel szavaz majd, ahogy fogalmaz "Orbán Viktor újra arra kéri az ellenzéket, hogy adjunk neki még 90 napra rendkívüli felhatalmazást, hogy kezelje a válságot. De nemcsak ennyit kér az ellenzéktől, hanem azt is, hogy ezzel együtt szavazzuk meg neki ezt a mondatot":

az Országgyűlés politikailag elismeri a Kormány eddigi, a járvány megakadályozására tett lépéseit.

A párt vezetője szerint Orbánnak nem munka kell, csak elismerés. Egy pecsét, hogy ő milyen ügyes. Kiemeli, hogy az ellenzék egyszer megadta a miniszterelnöknek a bizalmat:

azt mondtuk, rajtunk ne múljon a sikeres válságkezelés, és hátha Orbán is felismeri, ez a harc most nem róla szól, hanem az országról. Orbán csúnyán visszaélt a bizalommal.

Jakab emlékeztet rá, hogy ez idő alatt a Fidesz-kormány átírta a választójogi törvényt, alaptörvényt módosított, hogy a fideszes alapítványoknak juttatott százmilliárdok elveszítsék közpénz-jellegüket, bosszúhadjáratot indított az ellenzéki önkormányzatok ellen és elvette az ott élők pénzét. A Gazdaságvédelmi Alap milliárdjait nem munkahelyvédelemre költötte, hanem atlétikai stadionra, űrkutatásra, Budapest-Belgrád vasútvonalra, meg "a haverok szállodáinak a felújítására". Mészáros vagyonát felhizlalta 400 milliárdról 500-ra, miközben a vendéglátósok a nagy semmire vártak majd egy évet.

És közben több mint 13 ezer honfitársunk belehalt a koronavírusban, és ki tudja, hány ezren az elmaradt kezelésekbe

- zárja bejegyzését az elnök.