Medián: A magyarok 55 százalékos többsége kormányváltást akar

Medián: A magyarok 55 százalékos többsége kormányváltást akar

A Medián közvélemény-kutatásából az is kiderült, hogy Magyar Péter berobbant, mivel eszerint ha lenne pártja, a voksok akár 13 százalékát kapná.

A HVG megbízásából készült Medián-kutatás szerint márciusban már a kétharmadot közelíti azok aránya, akik szerint az országban „rossz irányba mennek a dolgok”, és az abszolút többség (55%) kormányváltást szeretne - írja a 24.hu.

A Fidesz támogatottsága a biztos szavazó körében bezuhant: 53-ról 46 százalékra esett.

Ez a Republikon felméréséből is kiderült. Nem meglepő módon, a Medián is arra a következtetésre jut, hogy ez a szimpátiabeli csökkenés összefügghet a kegyelmi botránnyal.

Orbánnak van felelőssége a kegyelmi botrányban

A kegyelmi botrányról (tehát arról, hogy Novák Katalin kegyelmet adott egy pedofil igazgató bűntársának, majd ebbe belebukott a köztársasági elnök mellett Varga Judit és részben Balog Zoltán is) a válaszadók 97 százaléka hallott.

Csaknem kétharmaduk szerint indokolt felvetni Orbán Viktor felelősségét.

Még a kormánypárti szavazók közül is minden ötödik ezt az álláspontot képviseli.

Magyar Péter népszerű lenne, ha lenne pártja

A kegyelmi botrányba belebukó Varga Judit exférjét, Magyar Pétert 68 százalék ismeri. Ő az, aki Varga Judit lemondatása után kilépett a NER-ből, nyilvános megszólalásaiban keményen kritizálta Orbán rendszerét, elsősorban Rogán Antalt.

A Medián azt is mérte, milyen eredményt érhetne el Magyar a választáson, ha már lenne pártja. Az őt ismerők 13 százalékára számíthatna biztosan vagy valószínűleg, 20 százalékára esetleg, 45 százalék viszont kizárta, hogy a kegyelmi ügy miatt szintén lemondott Varga Judit volt férjére szavazzon.

(Címlapkép: Orbán Viktor. MTI)