A Fertő tavi állami gigaberuházás ellen tiltakozik a Greenpeace

A Fertő tavi állami gigaberuházás ellen tiltakozik a Greenpeace

Tiltakozó akcióba kezdtek a Greenpeace aktivistái a Fertő tavon tervezett állami gigaberuházás miatt. A 444.hu beszámolója szerint a tóhoz vezető úton demonstráló civilek molinóin az "Elég a természetpusztításból" felirat olvasható.

Erőszakmentes akciójukkal arra kívánják felhívni a figyelmet, meggyőződésük szerint elfogadhatatlan, hogy egy nemzeti parkban az élővilág megóvása helyett egy szűk csoport gazdasági érdekében épülő luxusberuházás szempontjai érvényesülnek.

A helyszínen Udvaros Dorottya is megjelent, aki a Fertő tó védelmében elmondta: 

"Megmutattuk az erőnket, és most mutassuk meg azt is, hogy milyen alázatosak tudunk lenni, hogy mennyi tisztelet van bennünk a földi élet iránt. Önmagunkért is."

 

Legutóbb januárban született az ügyet érintő döntés, miszerint formai hiányosságra hivatkozva elutasította a Közbeszerzési Döntőbizottság a Greenpeace Magyarország beadványát, amelyben a Fertő tavon tervezett állami óriásberuházásra tavaly karácsonykor ismételten kiírt közbeszerzési kiírás jogellenességének megállapítását kérték. A környezetvédő szervezet azzal indokolta a kérelmét, hogy a projekt szerintük még a környezet- és természetvédelmi engedélyekben leírtaknak sem felel meg. A gigaberuházás becsült költsége a Mészáros és Mészáros Kft. által elnyert munkákkal együtt már a 45 milliárd forintot is meghaladta.

Mészáros elkezdte beépíteni a beépíthetetlent - magyarok és osztrákok is tiltakoznak a Fertő tavi beruházás ellen

Aki a Fertő tó partjára készült volna mostanában, ne tegye, azt megközelíteni ugyanis már nem lehet. Másfél kilométerre a tótól egyébként meg lehet állni, egy „Építkezési terület" feliratú tábla és pár biztonsági őr társaságában. De miért is van mindez így?

Még 2018-ban álmodták meg Fertőrákosra az eleinte "csak" 23-30 milliárd forintos beruházást, az elképzelés szerint tartalmazva egy négy csillagos, több mint 100 szobás szállodát, sportközpontot, ökocentrumot, új strandot, 800 férőhelyes parkolót, teniszpályát és yacht kikötőt is.