Fico elleni merénylet: stabilizálták, de még mindig nagyon súlyos a szlovák kormányfő állapota

Fico elleni merénylet: stabilizálták, de még mindig nagyon súlyos a szlovák kormányfő állapota

A szerdán többször is meglőtt miniszterelnököt életveszélyes állapotban vitték kórházba, majd műtéte után csütörtökre az intenzív osztályra került.

Stabil, de továbbra is nagyon súlyos Robert Fico szlovák kormányfő állapota a műtét után – számolt be Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a besztercebányai kórházban csütörtökön.

A felvidéki Nyitrabányán szerdán elkövetett merénylet után több lőtt sebbel – a mellkasán és a gyomrán – életveszélyes állapotban kórházba szállított kormányfőn öt órán át tartó életmentő műtétet hajtottak végre, az állapota stabil, de nagyon súlyos – jelentette be Robert Kalinák.

A kórház igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy a szlovák miniszterelnököt két orvosi csapat műtötte, és továbbra is az intenzív osztályon fekszik.

Amennyiben a szlovák miniszterelnök sérülései miatt hosszabb kezelésre szorulna, a vonatkozó szabályozás szerint feladatai ellátását a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át,

a szlovákiai sajtó Robert Kalinákot tartja a legesélyesebbnek e feladat ellátására

– emlékeztet az MTI.

Mint ismert, Robert Fico ellen szerda délután Nyitrabányán (Handlová), a pozsonyi kormány kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet egy 71 éves lévai férfi, akit a helyszínen azonnal őrizetbe vett a rendőrség.

A Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán történt incidensre a nemzetközi politika számos tagja mellett Orbán Viktor miniszterelnök is reagált, s azt mondta, imádkozik, és szörnyű támadásnak nevezte a Fico elleni merényletkísérletet, mely során Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomra környékén is.

(Címlapkép: Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállítják kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica), miután lőfegyveres támadás érte egy kihelyezett kormányülést követően Nyitrabányán 2024. május 15-én. MTI/TASR/Jan Kroslák)