A kormánypártok megcsinálják egyedül? A parlament elé kerülhet a hatvani kastély-mutyi

Valahogy csak megoldják, hogy sikerüljön kijátszani azt, amit már odaígértek.

Az Alfahír a kezdetektől fogva nyomon kíséri a Hatvan városának szimbólumaként számon tartott Grassalkovich-kastély körüli mutyiszagú történetet. A Fidesz és az MSZP még március közepén nyújtott be egy közös törvénymódosítást, ami ellen a Jobbik azonnal felszólalt, és sikeresen megakadályozták, hogy a törvényjavaslat már korábban napirendre kerüljön. Jellemző, hogy még a DK is beleszállt a történetbe, figyelmeztetve a szocialistákat, hogy így nem lehet a kisembereket szolgálni.

A Fidesz-MSZP mutyi lényege, hogy a 2013-ban 3,1 milliárd forint uniós forrásból felújított, ma 5 milliárdot érő, állami tulajdonban lévő épületet teljesen ingyenesen az Országos Magyar Vadászkamarának (OMVK) adnák. Az OMVK-nak azonban csupán 2020-ig kellene biztosítania az épületben a Magyar Vadászati Múzeum működését, viszont onnantól kezdve bármit megtehet, hiszen a tulajdonjog már az övé. Akár eladhatja, vagy akár ingyenesen odaadhatja magánszemélynek, magánszemélyeknek.

Az előterjesztést elsősorban ismeretterjesztéssel indokoló kormánypártiak 6:3 arányban szavaztak a tárgysorozatba vétel mellett. A bizottság titkárságán lapunkat arról tájékoztatták, hogy mindenféleképpen a plenáris ülés elé kerül a Grassalkovich-kastély ügye, azonban ott már úgynevezett kis kétharmadra lenne szükség; azaz a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának támogatása szükséges ahhoz, hogy ezt a manővert véghez vigye a Lázár-Semjén lobbi.

Fidesz-MSZP koprodukció, avagy így lesz a köz tulajdonából magántulajdon

A hatvani kastélymutyi szép példája annak, hogy a két párt milyen hatékonyan tud együttműködni, ha privatizációról van szó. A Jobbik azt követeli, hogy a hatvani Grassalkovich-kastély köztulajdonban maradjon. Mint ismert, a botrányos privatizációs terv csak lekerült a napirendről, még nem vonták vissza.

Tehát, ha mondjuk a jövőbeni szavazás idején éppen távol lesz néhány szocialista képviselő, akkor úgyis elérhetik céljukat, ha papíron már nem támogatják a privatizációt.