A fideszes Bánki Erik cégében volt ügyvezető a pécsi buszbeszerzési botrány kulcsfigurája

A fideszes Bánki Erik cégében volt ügyvezető a pécsi buszbeszerzési botrány kulcsfigurája

A fideszes képviselő, Bánki Erik érintettségét felvető posztot tett közzé Hadházy Ákos a közösségi médiában. Az ellenzéki képviselő a pécsi korrupciós buszbeszerzés részleteit ismertetve talált rá a háttérben meghúzódó Bánki-szálra.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A pécsi buszbeszerzési botrány arról szól, hogy a város a korábbi, fideszes vezetés alatt használt Volvo buszokat szerzett be, de

ahelyett, hogy a 2,6 milliárdos ajánlatot fogadták volna el, egy közvetítő cégen keresztül vették meg 3,5 milliárdért.

Az így elcsalt 900 millió több szálon tűnt el, az egyik szálon 176 milliót egy thaiföldi bankszámlára utaltak, melyet egy Patzek Endre Tibor nevű személy nyitott.

Hadházy rámutat: egy Google-keresés feldobta volna a 444 korábbi cikkét, melyből kiderül, hogy

ez a Patzek azonos a Bánki Erik tulajdonában álló Zeta Services GmbH cégvezetőjével.

A kapcsolat azonban nemcsak itt bukkan fel, hanem ott is, hogy

Patzek neve felbukkan a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-től 2015 nyarán két közbeszerzést nyerő Fine Consultingban is, Bánki pedig hogy, hogy nem, épp a nemzeti fürdőfejlesztési program atyja.

A buszbeszerzési korrupciós botrányban az elsőrendű vádlott, Paiger István szerette volna a bíróság elé idézni Bánkit, mert – mint azt Hadházy írja – „szerinte ő volt a pécsi Volvo buszokat 900 millióval túlárazó csalás főszereplője”. Paiger azonban nyolc nappal ezelőtt elhunyt.

Bánki Erik, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke legendás feledékenységéről, a legfrissebb vagyonnyilatkozatában is „elfelejtett” feltüntetni egy tavaly májusi üzletrészvásárlást.

A szenilis fideszes cégtulajdont felejtett ki a vagyonnyilatkozatából

Számos vállalkozásban birtokol tulajdonrészt Bánki Erik fideszes képviselő, azonban van olyan, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában - vette észre az Mfor a képviselő bevallását összevetve a nyilvános cégadatbázissal. A tavaly márciusban alapított Ormánsági Öntöző Kft.-nek ugyan csak közvetve tulajdonosa a fideszes képviselő, mert a BA Agrár Kft., mely az Ormánsági Öntöző Kft.-nek 40 százalékos tulajdonosa, szerepel a honatya által leadott dokumentumban.