Fideszes pénzpumpaként működik a Szerencsejáték Zrt: Tóth Gabi, Pataky Attila és Tiborcz cége is kapott a lottómilliókból

Fideszes pénzpumpaként működik a Szerencsejáték Zrt: Tóth Gabi, Pataky Attila és Tiborcz cége is kapott a lottómilliókból

Az Orbán-kormány az állami cégen keresztül csorgatják ki a lottópénzeket a NER-kedvenceknek. Az elmúlt két hónapban több mint 500 milliót osztottak ki kedvezményezettenként 5-105 millió forint közötti összegben.

Tizenöt, javarészt már korábban is támogatott szervezet között osztott szét két hónap alatt több mint 500 millió forintot a Szerencsejáték Zrt. szponzorcége, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft – írta meg a hvg.hu.

Orbán veje vitte az aranyat, illetve a 105 milliót.

A legtöbb pénzt, nettó 105 millió forintot a KOD Média Kft. kapta. A cég tulajdonosa a HGY Invest Kft., ami idén május óta a Tiborcz István köreihez sorolt Jupiter 888 Magántőkealap. KOD Média Kft. most szakított legtöbbet: 2022-ben még "csak" nettó 50 milliót, 2021-ben pedig nettó 65 milliót kapott.

Nem sokkal lemaradva lett második a NER "komolyzenészének", Havasi Balázsnak a cége: a Symphonic Concert Management Kft. nettó 100 millió lottópénzt könyvelhetett el. A cég tavaly és 2021-ben jobban járt: akkor 150-150 millióforintot kaptak a Szerencsejáték Zrt-től. Korábban az MNB is adott Havasi cégének 50 milliót, 2016-2018 között pedig a Külügyminisztérium támogatta évi 150 millióval.

Pataky Attila idén "csak" 78 milliót kapott.

Az Edda énekesének egyszemélyes vállalkozása a P. Management Kft. idén 78 740 157 forint támogatásban részesült, és forintra ugyanennyit kapott 2021-ben is. Tavaly azonban 141 732 284 forinttal ajándékozta meg az állami lottócég.

A zenész kategóriában jócskán lemaradva vezeti a középmezőnyt a Tóth Gabi koncertjeit szervező Backstage Management Bt., amely idén nettó 30 milliós szponzorpénzt kapott. Tavaly óta esett az énekesnő árfolyama: akkor még 35 milliót kapott.

A kis halak közül megemlítendő a TRP Hungary Kft., amely ez alkalommal 20 milliót kapott csupán, de július már jutott neki 5 millió, és az elmúlt években többször is támogatta a Szerencsejáték Zrt. Itt a NER-es szál, hogy a cég tulajdonosai között van Őry Tamás és a felesége, Szijjártó Sarolta, aki Szijjártó Péter külügyminiszter testvére. 15 millió forint ingyenpénzben részesült például a Békemeneteket szervező CÖF alapítójához Fricz Tamáshoz köthető Demokrácia és Politikai Kultúra Alapítvány.

A Jobbik-Konzervatívok jobb helyet is találna a Szerencsejáték Zrt. támogatásainak kormányközeli cégek és személyek helyett:

Ma reggel, ma délelőtt a Szerencsejáték Zrt. előtt tartottam sajtótájékoztatót, ahol elmondtam, hogy a tavalyi évben nettó 701 milliárdos árbevétellel rendelkező cég, amely egyébként nagyon komoly árukapcsolásban van a Magyar Postával, segítse meg a Magyar Postát

mondta el Dudás Róbert, a párt képviselője még tavaly novemberben a parlamentben.

Orbán Viktor akkor cinikusan a következő választ adta:

„Szerencsejáték Zrt.-nek ehhez, nem hiszem, hogy bármi köze lenne; az egy állami vállalat, termel valamennyi profitot, azt befizeti a költségvetésbe, és a költségvetés ön által is ismert tételei között pedig azt elköltjük.”

Hozzátéve, hogy miután a költségvetés deficites (ahogy idén is – a szerk.), ezért nincs a Szerencsejátéknak olyan többletbevétele, amit bármilyen állami cég megsegítésére tudna fordítani.

Ehhez képest tavaly is, idén is komoly összegek landoltak az NER holdudvarában. Tehát, aki lottót vesz, a őket támogatja.

(Címlapkép: A Szerencsejáték Zrt. állami tulajdonban lévő, budapesti központtal működő gazdasági társaság lottózó üzlete a főváros XIV. kerületében, Zuglóban a Bosnyák téren. MTVA/Róka László)