Megszavazta a Fidesz-KDNP: Polt Péter kétharmados védelmet kapott, a bányászatot is kiszervezte a NER

Megszavazta a Fidesz-KDNP: Polt Péter kétharmados védelmet kapott, a bányászatot is kiszervezte a NER

Ahogy arról beszámoltunk, miközben az ellenzéki képviselők az előválasztással foglalatoskodtak, a NER is gőzerővel készült a 2022 utáni időszakra, és több - egymástól eltérő területet érintő - salátatörvényt is benyújtott az utóbbi egy hónapban a Parlament elé.

Lassan ideje elkezdeni használni a "háttérben meghúzódó Orbán-szál" kifejezést, a fideszes mélyállam kiépítését célzó javaslatok ugyanis mind egy irányba mutatnak, jelesül, hogy egy esetleges kormányváltás esetén is Orbán Viktor tudjon diktálni ellenzékből, különböző rendesen kitömött alapítványok, hülye nevű hatóságok, értékes ingatlanportfólió és tetemes mennyiségű pénz birtokában. Mi ez, ha nem egy Soros-hálózat szintű tökéletes összeesküvés?

Nos, nagy meglepetés nem érhet senkit, 

az Országgyűlés keddi ülésnapján a "133 legbátrabb magyar" természetesen megszavazta a lapunk által részletesen kivesézett, Pintér Sándor belügyminiszter nevével fémjelezett, "Egyes eljárások korszerűsítését és a polgárok biztonságának további megerősítését célzó intézkedésekről" szóló 62 oldalas törvénycsomagját, valamint Varga Judit igazságügy miniszter salátatörvényét is, ami Polt Péter bebetonozásáról is rendelkezik.

Az ominózus salátatörvény egyszerre foglalkozik többek között a terrorizmussal, a pirotechnika használatával, a digitális nomádok bevonzásáról (Fehér Kártya), a személyi igazolványokkal, de vannak benne igazi "nyalánkságok" is.

"Jó szerencsét!": a fideszes mélyállam elnyelné a bányászat felügyeletét is a következő 9 évre

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, az Orbán-kormány is gőzerővel készül a 2022 utáni időszakra, és több - egymástól eltérő területet érintő - salátatörvényt is benyújtott a Parlament elé, miközben az ellenzéki képviselők az előválasztással foglalatoskodnak.

Kiszervezték a bányászatot, 9 évre kinevezett bizalmi ember vezetheti a komédiába illő elnevezésű hatóságot

A kormánypárti képviselők 134 igen és 54 nem arányban szavazták meg a T/17283. számú törvényjavaslatban elrejtett, bányászatra vonatkozó rendelkezést, amely alapján

megszüntetik a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatot (MBFSZ), és valamennyi jogát és kötelezettségét, valamint vagyonát, vagyoni jogait és előirányzatait átruházzák a jogutódként feltüntetett Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságra.

A Monthy Python világára hajazó elnevezés mögött komoly vagyoni és hatalomkoncentráció húzódik meg. Már eddig is számos fontos jogkört megkapott a Hatóság. Október 1-től ők foglalkoznak

  • a dohánytermék-kiskereskedelem engedélyezésével,
  • a kis- és nagykereskedelem hatósági ellenőrzésével és szabályozásával a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. jogutódjaként,
  • a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar feletti felügyelet gyakorlásával és szabályozásával,
  • a szerencsejáték-szervezés engedélyezésével, hatósági felügyeletével és szabályozásával a Szerencsejáték Felügyelet jogutódjaként,
  • illetve a felszámolói névjegyzék vezetésével, a felszámolók egyes tevékenységeinek hatósági felügyeletével.
  • Ezeken felül Koncessziós Tanácsot is működtet: ellátja az állam nevében lefolytatandó, koncessziós szerződés megkötésére irányuló eljárásokkal kapcsolatos egyes feladatokat.

Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága frissen kinevezett elnöke egy bizalmi ember lett, Bíró Marcell személyében. A pozíciója kétharmados védelmet kapott, 9 évre szól, havi 4,5 milliós fizetéssel - de ahogy mondani szokás, itt nem minden a pénz, sokkal fontosabb, hogy egy sima kormányváltás után Bíró Marcell kezében maradna a szerencsejátéktól kezdve a dohánybizniszen át a bányászatig elég sok minden.

A NER döntött: Polt Pétert bebetonozták, csak kétharmaddal lehet elmozdítani

A másik rendkívül fontos momentum, hogy - mint azt az Alfahír elsőként megírta - Varga Judit igazságügy miniszter salátatörvényében a legfőbb ügyész pozíciójának megerősítését is elrejtette.

A Parlament mai döntése alapján ezután a képviselők kétharmadának szavazata szükséges a legfőbb ügyész megbízatásának megszűnéséhez.

A törvényjavaslat 134 igen és 53 nem ellenében ment át, vagyis itt is megvolt a kétharmados kormánypárti többség.

Mindez azt jelenti, hogy egy sima ellenzéki győzelem esetében nem lehetne őt elmozdítani, ami valljuk be, megnehezítené a fideszes mélyállam lebontását, illetve az elszámoltatást egy esetleges kormányváltás után.

Ennek érdekében három új bekezdéssel toldották meg az Országgyűlésről szóló törvény 61/A  számú paragrafusát.

Új javaslatok: Polt kétharmados védelmet kap, módosulhat a választási törvény, de az FTC is jól jár

Miközben az ellenzék az előválasztás második fordulójával foglalatoskodik, a Fidesz és kapcsolt részei üzembe helyezték a parlamenti törvénygyárat is. Tegnapról mára több salátatörvény is felkerült a Parlament honlapjára. A legmeglepőbb részleteket megmutatjuk: Pintér Sándor belügyminiszter egy olyan 62 oldalas salátatörvényt dobott össze, amely gyakorlatilag mindent IS érint.

 

A Fradihoz kerül a 73 milliárdból épülő népligeti kézilabdacsarnok, Kubatov Gábor örülhet

A megszavazott salátatörvény arról is rendelkezik, hogy

a sportról szóló 2004. évi I. törvény módosításával az FTC vagyonkezelésébe kerül az épülő új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok is.

A dokumentumban az is szerepel, hogy az alábbi helyrajzi számmal ellátott területek vagyonkezelője is a Ferencvárosi Torna Club lesz. Az FTC elnöke Kubatov Gábor, aki egyben a Fidesz országos pártigazgatója.

Salátatörvényben rejtették el, hogy az FTC-hez kerül a 73 milliárdból épülő népligeti kézilabdacsarnok

Ahogyan arról beszámoltunk, a Pintér Sándor belügyminiszter "Egyes eljárások korszerűsítését és a polgárok biztonságának további megerősítését célzó intézkedésekről" szóló 62 oldalas törvénycsomagja egyszerre foglalkozik többek között a terrorizmussal, a pirotechnika használatával, a digitális nomádok bevonzásáról (Fehér Kártya), a személyi igazolványokkal, valamint a bányászattal. A salátatörvényből kiderül továbbá az is, hogy

 

A kormánynak kedves politikát folytató Volner János módosítója is átment

A papíron független, de mostanában látványosan a kormány politikáját képviselő Volner János által benyújtott, Egyes választási tárgyú törvények módosításáról szóló (T/17265) törvényjavaslata is átment, ami

eltörölte azt a korlátozást, hogy ne lehessen például 41 napon belül országgyűlési választás és népszavazás, és akár egyszerre is megtarthassák azokat.

A Fidesz-KDNP itt sem bízta a véletlenre a szavazást: 134-en nyomtak igent, miközben 49-en szavaztak nemmel.

Fontos hangsúlyozni, hogy a törvényjavaslat egy trójai faló is lehet, amit aztán a bizottság előtt az utolsó pillanatban módosítanak valami turpissággal, ami tovább nehezítené az ellenzéki felkészülését a jövő évi kampányra, vagy épp lesz olyan népszavazás, ami a kormánynak kedves lenne.

Mindent megtett a Fidesz, hogy Kósa Lajos és Szijjártó Péter távollétében is meglegyen a szimbolikus kétharmados többsége

Miután hétfőn kiderült, hogy Kósa Lajos koronavírusos és súlyosbodó tünetei miatt kórházba is került, értelemszerűen nem volt bent a mai szavazáson, csakúgy, mint Szijjártó Péter külügyminiszter, aki éppen a Seychelle-szigeteken van, a kormánypártok szimbolikus kétharmados többségét ezúttal Volner János és Fülöp Erik független országgyűlési képviselők biztosították, azaz az ő voksaikra volt szükség, hogy meglegyen a 134 "bátor" igen szavazat.