Főhet a kormány feje, megszavazták a büntetővámot a kínai elektromos autókra

Főhet a kormány feje, megszavazták a büntetővámot a kínai elektromos autókra

Vehemensen ágált eddig mind Orbán Viktor, mind Szijjártó Péter más kormánytagokkal karöltve a javaslat ellen, ami most a kommunista Kínának lehet kellemetlen.

Az európai uniós tagállamok többsége megszavazta a Kínában gyártott elektromos autók behozatalára vonatkozó végleges kiegyenlítő vámok kivetéséről szóló javaslatot pénteken - jelentette be az Európai Bizottság.

Az erről szóló, MTI tolmácsolta közleményben az uniós testület mindazonáltal hozzátette:

folytatják a tárgyalásokat Kínával egy alternatív, a WTO szabályozásaival teljes mértékben összhangban lévő megoldás kidolgozására.

Az Európai Bizottság még júliusban jelentette be, hogy ideiglenes kiegészítő vámot vet ki a Kínából érkező elektromos járművekre (EV), mert vizsgálataik szerint a kínai EV-k tisztességtelen kínai kormányzati támogatásban részesülnek, mely gazdasági kárral fenyegeti az uniós gyártókat.

A kommunista Kínára nézve kedvezőtlen javaslat ellen öt tagállam, köztük Németország és Magyarország szavazott,

de 12 ország pedig - beleértve Spanyolországot és Svédországot - tartózkodott.

Emlékezetes, a keletpárti és kifejezetten Kína-barát, onnan súlyos hitelt felvevő Orbán-kormány nem rajongott az ötletért, mivel az autóipar és az erőltetett akkumulátorgyárak ázsiai profilja szempontjából sem a legjobb megoldás született számukra.

Nem csoda, hogy eddig mind Orbán Viktor, mind Szijjártó Péter más kormánytagokkal karöltve vehemensen ágált az EU-s javaslat ellen.

(Címlapkép: Orbán Viktor Szijjártó Péterrel és Kocsis Mátéval - Béli Balázs/Alfahír)