Földrengés volt Ausztriában, hazánk nyugati részén is érezhető volt

Földrengés volt Ausztriában, hazánk nyugati részén is érezhető volt

Több ezer bejelentés érkezett a 4,5-ös erősségű földmozgás miatt csütörtökön.

Földrengés történt csütörtökön hajnalban Ausztriában, a legfrissebb adatok szerint 4,5-ös erősségű földmozgást Gloggnitz térségében mérték - jelentette a GeoSphere Austria osztrák szeizmológiai szolgálat. Az MTI beszámolója szerint

a földrengést még Magyarország nyugati felében is érezték.

A rengés hajnali 2.59-kor történt az alsó-ausztriai Neunkirchen járásban lévő, közel hatezer lakosú Gloggnitz városnál.

A GeoSphere Austriához mintegy 3200 bejelentés érkezett, 160 esetben kisebb károkról számoltak be az emberek. Az APA osztrák hírügynökség megkeresésére a szeizmológiai szolgálat szóvivője közölte, hogy a bejelentések között nem volt semmi komolyabb, s nagyobb károkról sem tettek említést, a legtöbb esetben repedések keletkeztek a vakolatban.

A tűzoltóság szóvivője hangsúlyozta, hogy a földrengés következtében nem kellett bevetésre menniük.

Geosphere Austria szerint a földmozgás fészke viszonylag közel, 5 kilométerre volt a felszíntől.

A reggeli órákban a földlökés erősségét még 4,4-ben adták meg, később azonban 4,5-re módosították.

Az epicentrum közelében található Semmering városában, ahol erőteljesebben lehetett érezni a földmozgást, a lakosok ijedtükben az utcára szaladtak.

A HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-vel azt közölte,

a földmozgást Sopronban és Szombathelyen is érezte a lakosság a magasabb épületszinteken.

Neunkirchen térségét az utóbbi években többször is földlökések rázták meg, az utóbbi három évben több mint negyvenet regisztráltak.

Gloggnitz térségében 2023. március 30-án egy 4,2-es erősségű földrengés következtében enyhe károk keletkeztek. 2021. március 30-án 4,6-os erősségű földmozgást mértek Neunkirchennél.

A Geosphere Austria szerint a régióban eddig feljegyzett legerősebb földrengés 1964. október 27-én történt. Az 5,3-as erősségű földmozgás fészke 15 kilométer mélyen volt, ezért szerencsére nem keletkeztek nagyobb épületkárok.

(Címlapkép: Illusztráció - Pixabay)