A Fővárosi Közgyűlés döntött: tényleg elállnak az atlétikai vb megrendezésétől, de feltételekkel

A Fővárosi Közgyűlés döntött: tényleg elállnak az atlétikai vb megrendezésétől, de feltételekkel

Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés a mai, szerdai ülésén az atlétikai világbajnokság fővárosi támogatásának visszavonását - számol be az mfor.hu

Ismeretes, Karácsony Gergely az általa még múlt csütörtökön bejelentett, majd előterjesztett vétót azzal indokolta, hogy a kormány felrúgta a Budapesttel kötött megállapodást, miszerint a Diákváros ötletét támogatja, cserébe pedig a főváros is vállalja a sportesemény megrendezéséhez a házigazda szerepét. Ezzel szemben a kormányzat a Diákváros helyére a Fudan Egyetemet szánta.

Felrúgta a megállapodást a kormány, Karácsony Gergely elkaszálja az atlétikai vébét

A Fővárosi Közgyűlés szeptember elsejére kitűzött ülésén Karácsony Gergely az atlétikai világbajnokság fővárosi támogatásának visszavonását terjeszti elő - közölte a főpolgármester csütörtökön. Karácsony Gergely Facebookon közzétett videójában a döntést azzal magyarázta, hogy a magyar kormány megszegte azt a 2019-es megállapodást, melynek értelmében a kormány támogatja a Diákváros program megvalósítását, cserébe Budapest hozzájárul az atlétikai vébéhez.

A 2023-as atlétikai vb elkaszálásában egy feltételekhez kötött hozzájárulás visszavonásáról döntöttek. Azaz még mindig nem biztos, hogy elmarad az esemény. A hvg.hu azt írja, a közgyűlés két előterjesztést is tárgyalt a vétó ügyében, de végül nem a Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes által benyújtott feltétel nélküli, hanem Karácsony "puhább" verzióját fogadták el. Ezzel kvázi egérutat adva a kormánynak.

Ahogy az a megszületett határozatban áll:

Budapest főváros nem kíván a 2023. évi atlétikai világbajnokság házigazda városa lenni a Budapesti Diákvárosnak szánt területnek a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére vagy egyébként a kínai elitegyetem campusa fejlesztéséhez való átadása esetén.

A városvezetés az elfogadott határozatot egy erős jelzésnek szánta: vagyis, ha jogilag is megtörténik a terület átadása a Fudan Alapítványnak, akkor a főváros tényleg visszavonja a hozzájárulását az atlétikai vb-hez. Ezzel gyakorlatilag nyitva hagynák az Orbán-kormány számára a lehetőséget, hogy lemondjon a tervbe vett kínai egyetem beruházásáról.

Emlékezetes, két nappal ezelőtt a főpolgármester által kezdeményezett Fudan-népszavazásnak zöld utat adott Nemzeti Választási Bizottság, de még kétszázezer aláírást is össze kell gyűjteni, hogy a választók elé kerülhessen a kérdés.

Átengedte az NVB Karácsony Fudanról szóló népszavazási kérdését - Szeptermber 15-én indul az aláírásgyűjtés

Jelenleg is zajlik az a vita, amely Karácsony Gergely ötkérdéses népszavazási kezdeményezéséről szól - írja a 444.hu. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn egyhangú szavazáson úgy döntött, hogy támogatja az MSZP-Párbeszéd által támogatott főpolgármester Fudannal kapcsolatos kérdését. Az ominózus kérdés így szól: