SZFE: Szarka Gábor a hallgatói véleménynyilvánítás elhallgattatására törekszik

SZFE: Szarka Gábor a hallgatói véleménynyilvánítás elhallgattatására törekszik

Miután Szarka Gábor, az SZFE új kinevezett kancellárja a mai napon elrendelte a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeinek kiürítését este hattól - először a koronavírus-járványra, majd később már az őszi szünet előrehozására hivatkozva -, az SZFE elbarikádozott diákjai sajtótájékoztatón reagáltak Szarka döntésére.

Szarka Gábor szerint nem zárják le az egyetemet, csak az őszi szünetet akarják előrehozni

Nem lezárásról, hanem az őszi szünet, egy szabadság előre hozásáról van szó - állítja Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja az SZFE épületeinek kiüríttetéséről megjelent hírekre reagálva a fideszes közmédiának. Ahogy korábban írtuk: péntek este 6 óráig kell elhagynia minden egyetemi polgárnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit, írta meg az egyetem dolgozóinak Szarka Gábor kancellár.

Nyomatékosították, hogy az épületek kiürítésére irányuló rendelkezést elutasítják, az őszi szünetet pedig az eredeti tanrend szerint, vagyis október 22-28. között tartják meg. Mivel a tanév rendjének módosítását előíró kinevezett rektorhelyettes törvénybeütközően nyerte el megbízását, így az általa kiadott utasításokat sem tekintik jogszerűnek.

Ahogy szerintük az újonnan kinevezett kancellár a rendelkezését semmilyen indokkal nem támasztotta alá. A pandémiára való hivatkozása kapcsán nincs nyoma annak, hogy a döntés járványügyi szakértők bevonásával született volna, ami a hallgatói véleménynyilvánítás elhallgattatására irányuló, politikai szándékot feltételez a részéről. A demonstráló hallgatók kiemelték, hogy Szarka újonnan kinevezett kancellárként visszaélésszerűen gyakorol hatásköröket, amikre remek példa volt a fizetések jogellenes visszatartása, és a kollégiumi szerződésben foglalt internetelérés szüneteltetése. Legutóbbi húzásával már a kollégistákat is megfosztaná a lakhatásuktól, ami kapcsán birtokvédelemért fognak fordulni a helyi jegyzőhöz.

Ezt követően megköszönték a fővárosi önkormányzat felajánlását, miszerint ha arra kerül a sor ingatlannal tudnák segíteni az SZFE-t, teret biztosítva a szabad oktatásnak, de a hallgatók a helyszín megváltoztatását jelen pillanatban nem találják indokoltnak, így a blokádot megerősítették és amíg az egyetemi autonómiát nem garantálják számukra Vidnyánszkyék, addig azt fenn is tartják.