Így kerülné meg a kormány a Fudan Egyetem megépítése ellen tiltakozó önkormányzatot

Így kerülné meg a kormány a Fudan Egyetem megépítése ellen tiltakozó önkormányzatot

A Budapest Diákváros, valamint a Fudan Hungary Egyetem megvalósításához szükséges részt úgy kell lehatárolni a Déli Városkapu Fejlesztési Program területétől, hogy a kínai intézmény „megvalósításához szükséges fejlesztési terület kialakítása állami vagyoni körön kívüli területek bevonását ne igényelje

- idézi a hvg.hu a kedden közzétett kormányhatározatot.

Eddig arról volt szó, hogy az érintett terület egy része a főváros és a IX. kerület tulajdona, de a két önkormányzat tiltakozott a kínai egyetem odatelepítése ellen, mert a kormány állításával szemben nem hiszik el, hogy ez ne venne el a tervezett Diákváros területéből.

Karácsony Gergely azt is kijelentette, nem járul hozzá a beruházáshoz, amíg nem tisztázódik minden. Ha önkormányzati tulajdonban lévő telkeket nem érint a program, az új helyzetet jelent, de a kormányhatározatból nem derül ki, hogy ennek érdekében hogyan rajzolják át a térképet.

Azt sem lehet tudni, mit jelent, hogy a kormány felmentést ad az állami magasépítési beruházásokról szóló jogszabály „kormányzati döntés-előkészítési eljárásrendjének alkalmazása alól”, vagyis hogy pontosan mit nem fognak alkalmazni a hivatkozott rendeletben részletesen felsorolt előírások közül

- mondta a főpolgármester.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere az ATV-ben korábban azt mondta, az önkormányzat a 4 milliárdos ingatlantulajdonát nem fogja eladni az államnak. Erre reagálva Palkovics László ITM miniszter úgy fogalmazott, hogy ő kormánybiztosként négy elemért felel - a Diákváros, a Fudan Egyetem kampusza, a közösségi tér, és a Soroksári út felé eső intézményi övezet - de szerinte ezekben összesen nincs a ferencvárosi önkormányzatnak 4 milliárd forint értékű része. A miniszter jelezte, hogy tárgyalni szeretne Baranyi Krisztinával és Karácsony Gergellyel, a kormány ajánlata “nem lesz semmi”, és meg fognak tudni állapodni, mert mindez egy “ékszerdoboz” lesz. 

Eddig semmiféle „ékszerdobozt”, semmiféle ajánlatot nem kapott Ferencváros a minisztertől. A mostani kormányrendelet azt jelenti, hogy bár a Fudan egyetem felépítésére szánt területek 60 százaléka Ferencvárosé volt, most a kormány megváltoztatta az elképzeléseit

- mondta Baranyi Krisztina az ATV reggeli műsorában.

A IX. kerület polgármestere szerint ez a jövőre nézve vagy azt jelenti, hogy a Fudan egyetem az állami területeken, a diákváros rovására fog megépülni, vagy azt, hogy a Fudan épülete mellett üres telkek lesznek a kerületi tulajdonú területeken, mert Ferencvárosnak az érintett zónában körülbelül ötven kisebb-nagyobb területe van elszórva.

Orbán kiszervezné a Fudan-projektet egy új állami cégbe, és 400 millió közpénzzel meg is dobta őket

Most már hivatalosan is megjelentek konkrét összegek is a Diákváros Projekt (valójában a kínai Fudan egyetem idehozatala) kapcsán a Magyar Közlönyben. A legfrissebb kedd esti határozatok között megtalálhatjuk a 1226/2021. (V.4.) számút, amely a Budapesti Diákváros megvalósításával összefüggő intézkedésekről.

Az új rendelet a Fudan Egyetemről Baranyi szerint nem akadályozza meg a megépítésről tervezett helyi népszavazást, mert nemcsak a tulajdonátadásról lehet népszavazást kezdeményezni, de a lépés szerinte azt mutatja, hogy a kormány tárgyalás helyett „furmányos megoldásokat” keres Fudan-ügyben, hogy semmilyen módon ne kelljen az önkormányzat számára információt szolgáltatni.