Szárazak maradnak a kis benzinkutak

Szárazak maradnak a kis benzinkutak

Harmadik hete nem szolgálja ki üzemanyaggal a Mol Nyrt. a kis benzinkutakat. A helyzet nem is változik, mivel az állami olajtársaság arról tájékoztatta a Független Benzinkutak Szövetségét, hogy 

„az ország működése és energiabiztonsága érdekében optimalizálnunk kellett az ellátási stratégiánkat, és a december 5-én kezdődő, 49. héten nem tudunk dízelt és motorbenzint biztosítan.”

A Mol egyre nehezebb helyzetbe hozza nemcsak az érintett kutakat, hanem az ellátást is mert az olajtársaság korlátozza a tankolás mértékét is. A fuvarozók szerint késedelmeket okozhat a szállításnál a Mol rendelete.

Életszerűtlen a 100 literre limitált tankolás, a fuvarozók szerint késhet a karácsonyi ajándék is

Nem lehet egy 1000-1500 literes üzemanyagtartállyal közlekedő kamiont úgy megtankolni, hogy a sofőr egy alkalommal csak 100 liter gázolajat tölthet a tartályba! A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkára szerint a Mol döntése, hogy nem lehet 100 liternél többet tankolni, teljesen életszerűtlen és amellett, hogy rendkívüli plusz terheket tesz a gépkocsivezetőkre, az ellátáslánc biztonságát is veszélyezteti.

Közben kiderült, hogy a korlátozások ellenére a Mol rendszeresen szállít üzemanyagot Ukrajnába.

Bencze János: "A MOL naponta 160000 liter üzemanyagot szállít Ukrajnába! Hol van itt a magyar érdek?"

"És ezt nem utcai pletykákból vagy városi legendákból hallani, hanem az egyik legnagyobb logisztikával foglalkozó vállalat első emberétől: A Záhony-Port Zrt. vezérigazgatója a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlésen számolt be arról, jelenleg a vállalat legfontosabb feladata a MOL által szállított üzemanyag Ukrajnába továbbítása! Eközben az országban tombol az üzemanyaghiány.

Az üzemanyagokat érintő ársapka ugyanakkor versenyhátrányba taszította a kis kutakat. Ezzel kapcsolatban felmerült, hogy januártól megszűnhet a több mint egy éve bevezetett ársapka.

Januárban megszűnhet az üzemanyag-ársapka

2023. január elsejétől csak bizonyos feltételekkel tudjuk fenntartani a benzinárstopot, csak akkor maradhat az ársapka, ha az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalan, a százhalombattai finomító pedig folyamatosan működik - közölte a Miniszterelnökség az ATV megkeresésére.