Hamis ajánlásokkal bukott le a Gattyán-párt jelöltje Szabolcs 5-ben: elutasították az indulását

Hamis ajánlásokkal bukott le a Gattyán-párt jelöltje Szabolcs 5-ben: elutasították az indulását

Az országgyűlési választások közeledtével mindig megjelennek a kamupártok kamu jelöltjei is, akiknek az a legfontosabb közös ismérvük, hogy mivel nincs mögöttük társadalmi (vagy politikai) bázis, csalás nélkül arra sem képesek, hogy összegyűjtsék az egyéni indulásukhoz szükséges 500 érvényes ajánlást. 

Így járt a Mátészalka-központú Szabolcs 5-ös választókerületben induló Roland Alex is, aki a Gattyán György pornómilliárdos választásokra gründolt "pártjának", a Megoldás Mozgalomnak (volt) a helyi jelöltje. Csakhogy a helyi Választási Bizottság elnöke elutasította - első fokon - a nyilvántartásba vételét, ugyanis a leadott ajánlásainak mindössze egynegyedét találták érvényesnek. 

A határozatból kiderül, Roland Alex, a Megoldás Mozgalom jelöltje 2022. február 12-én vett fel 200 darab ajánlóívet, amelyet február 17-én le is adott, ám aznap tájékoztatták arról, hogy a rögzített 576 ajánlásból csak 148 érvényes: többszörös ajánlás miatt 3, "egyéb okból" 425-öt érvénytelenített a Választási Bizottság. 

A Gattyán-jelölt 18-án újabb 200 ajánlóívet vett fel, illetve 24-ig fellebbezhet is az elutasító határozat ellen. 

Hogy mit fog kezdeni Roland Alex az újabb adag ívekkel, az jó kérdés, ugyanis a Választási Bizottság konkrétan leírta: az ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásokat a központi névjegyzék és a választókerületek adataival vetették össze, és így ellenőrizték azokat -

ami feltételezheti, hogy az ajánlások nem a megfelelő választókerületből érkezhettek. 

"Na, halad ez! Egy fideszes jelölttel már kevesebb"

- így értékelte Facebook-oldalán a bizottság elutasító döntését Földi István, az Egységben Magyarországért Szabolcs 5-ben induló országgyűlési képviselő-jelöltje. 

Földi István: a Fidesz fél, át akarták verni az embereket

"Évek óta szembesülünk azzal, hogy a Fidesz kihasználja az egyenlőtlen választási rendszer lehetőségeit, melyeket ráadásul ők  maguk teremtettek meg. Mindent bevetnek, nem számít semmi, nem számít a becsület, vagy a tisztesség, csak a hatalom megtartása" - reagált az Alfahír megkeresésére Földi István.

A kamupártokkal való sok éves küzdelem után most viszont bizonyíték született a csalásról - hangsúlyozta a jobbikos politikus, hozzátéve: ez az eset azt is bizonyítja, hogyan próbálják átverni a Szatmár-vidéki embereket.

"S ez mit jelent? Fél a Fidesz, félnek a választástól, az emberek döntésétől, ezért mindent be is vetnek. A választás valódi tétje, hogy az igazságosság győz-e a becstelenség felett" - szögezte le Földi István, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje. 

A bajai fideszes jelöltet egy elhunyt személy is ajánlhatta aláírásával

Kiss László, Baja Egységben Magyarországért képviselőjelöltje Facebook oldalán számolt be róla, hogy minden bizonnyal fideszes ellenfelének, Zsigó Róbertnek az ajánlásai között halott emberek adatai is szerepelhetnek. Az Országgyűlési Egyéni Választási Bizottság és Iroda február 16-i hivatalos jegyzőkönyvéből kiderül, hogy Zsigó Róbert a 05909H0001-05909H0250 számú ajánlóíveket kapta, ezeken gyűjtheti az aláírásokat az indulásához.

Nagyon fontos,

hogy minden választópolgár ellenőrizheti az interneten, hogy valójában melyik jelöltet ajánlotta, így könnyebben elejét lehet venni az ajánlások és aláírások jogosulatlan felhasználásának. Ha a választópolgár szerint visszaélés gyanúja merül fel, kifogással élhet, illetve a nyomozóhatósághoz fordulhat. 

Az újítás a valasztas.hu és a magyarorszag.hu oldalon keresztül is elérhető lesz azonosítást követően. Az azonosítás lehet ügyfélkapus felhasználónév és jelszó megadása, elektronikus személyi igazolvány, részleges kódú telefonos vagy videós azonosítás. A használattal kapcsolatos további részletek a www.valasztas.hu/ajanlas-ellenorzes-tajekoztato címen olvashatók.