Gulyás Gergely biztos benne, hogy más pedofil nem kapott kegyelmet, de vizsgálat nem indult

Gulyás Gergely biztos benne, hogy más pedofil nem kapott kegyelmet, de vizsgálat nem indult

A pedofilbotrány kirobbanása óta először szólalt meg a kormány, amely láthatóan nem találta saját narratíváját eddig. Gulyás Gergely jobb híján annyit mondott, hogy Novák és Varga is "példamutatóan" vállalta a felelősséget.

(Cikkünk frissül...)

Gulyás Gergely azzal kezdte a péntek délutáni kormányinfót, hogy az eheti kormányülés nem adott volna okot a kormányinfó megtartására, mert nem születtek konkrét döntések. Kifejtette azonban, ez volt az első alkalom, hogy a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter lemondása után összeült a kormány. A miniszter szerint a magyar kormány különösen nagy hangsúlyt fektetett a családok védelmére, mindenkinél nagyobb arányban támogatják a családokat.

A csak kérdésekre felelő Miniszterelnökséget vezető miniszter még a sokat vitatott, szintén nagy port kavart, úgynevezett gyermekvédelmi törvényt is felhozta. Hozzátette, hogy a magyar "baloldal" ezeket az intézkedéseket nem támogatta.

A családpolitikáért, a családok támogatásáért a legtöbbet épp Novák Katalin tette a 2014 után, ahogy Varga Juditnak is nagy szerepe volt a Btk. alakításában. Ezért is érthető, hogy a magyar társadalom egy része meglepetten és értetlenül állt a döntés előtt.

- fogalmazott.

Ebben az ügyben az történt, aminek ilyenkor döntenie kell. A köztársasági miniszter és a volt igazságügyi miniszter példamutatóan vállalta a felelősséget. A kormánynak a legfontosabb az, hogy a jövőbe tekintsen

– mondta Gulyás.

Ezzel kapcsolatban szóba került a bukott köztársasági elnök utódjának megválasztása.

Két héten belül jelölhetnek köztársasági elnököt a kormánypártok

Nem sieti el a Fidesz: a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a tavaszi ülésszakban dönthet a parlament az Orbán által javasolt alaptörvény-módosításról.

A kancelláriaminiszter elmondta,

a kormánypártok két héten belül döntik el, hogy kit választanak köztársasági elnöknek.

Az is kiderült, hogy február 26-án hivatalosan is elfogadhatják Novák Katalin lemondását.

A fideszes miniszter az ellenzéki pártok által felvetett közvetlen elnökválasztásról elmondta, hogy ezt nem támogatja a kormány, biztosan nem lesz ilyen. Kifejette: világos alkotmányos rend van Magyarországon, ami a köztársasági elnök választását illeti.

Biztos, hogy nem lesz közvetlen elnökválasztás

A baloldalnak akkor van problémája a választásokkal, ha nem ő van többségben az országgyűlésben, ami álszent

– szögezte le Gulyás Gergely.

Kijelentette, hogy biztosan nem lesz közvetlen köztársaságielnök-választás

Előre elárulta Magyar Péter Gulyásnak, hogy ki fog tálalni

A kancelláriaminiszter kifejtette: nem zárkóznak el az ún. gyermekvédelmi törvény szigorításától. Ezenfelül

a kémiai kasztrálásról nincs álláspontja a kormányzatnak.

Gulyás személyes véleménye szerint viszont meg kell fontolni a szankciókat, a legszigorúbb büntetéseket sem kell elvetni.

A vasárnapi Partizán-interjú óta nem beszélt Magyar Péterrel Gulyás. Hónapokkal korábban beszélt vele utoljára, és még korábban megmondta neki előre Magyar Péter, hogy ha lemond állami megbízásairól, akkor a nyilvánosság elé fog állni, de ő nem akarta megállítani, mert „nem szeretem, ha fenyegetnek”.

Le kell mondani Balog Zoltánnak? Gulyás: a kormánynak nincs véleménye a Református Egyház belügyeiről

A kormánynak nincs véleménye a Református Egyház belügyeiről. Ezt arra felelte Gulyás, hogy a kormány szerint le kellene-e mondani Balog Zoltánnak a botrányos kegyelmi ügy kapcsán.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, nyitottak a pedofil bűncselekmények büntetésének szigorítására.

Gulyás Gergely Novák Katalin és Varga Judit szoknyája mögé bújva maszatolt a kegyelmi ügyben

Kijelentette: a kormány tudomásul vette a köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter döntését.

Arra hivatkozva próbálta mentegetni a pedofil bűnsegédnek kegyelmet adó fideszes köztársasági elnököt, hogy „a magyar alkotmányos gyakorlatban az elmúlt 25 évben mindenki minden kegyelmi kérvényt ellenjegyzett, minden baloldali és minden fideszes igazságügyi miniszter, így csak ezt a gyakorlatot folytatta az akkor igazságügyi miniszter”. Hozzátette: kétségtelen, hogy szakítania kellett volna ezzel a gyakorlattal

A felelősséget ismét a lemondatott politikusokra hárította:

A felelősség azé, aki a döntést meghozza. Balog püspök úr megteheti, hogy saját magával szembeni kritikát fogalmaz meg és bocsánatot kér, de a felelősséget annak kell viselnie, aki a döntést meghozza.

Gulyás: Deutsch Tamás kiváló listavezetője lenne a kormánypárti EP-listának

Varga Judit lemondásával EP-listavezető nélkül maradt a Fidesz. Most Gulyás arról beszélt, hogy

Deutsch Tamás kiváló listavezetője lenne a kormánypárti listának.

Végleges döntés még nem született az ügyben.

Gulyás szerint nincs összefüggés a KEHI-vizsgálat és Magyarék válása között

Gulyás úgy látja,

nem függ össze az, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, vagyis a KEHI vizsgálata érte a Diákhitel Központot, miközben Magyar Péter először vált szét Varga Judittól.

Magyar azt állította, hogy a válásuk környékén behívták a Karmelitába, ahol közölték, hogy „ezt és ezt választhatom, de nem, nem akartam külföldre menni”. Mivel nem mondott igent, a „botos” verzió következett: egyik nap még a Diákhitel Központ vezetőjeként megérkeztek hozzá a KEHI emberei, akik vizsgálódni kezdtek, lefoglalták a számítógépét, és egyéb elektronikus eszközöket, majd aztán kibékültek Varga Judittal.

Más pedofil nem kapott kegyelmet Gulyás ismeretei szerint

Gulyás ismeretei szerint nincs még egy olyan ügy, amelyben pedofíliáért elítélt személy kapott kegyelmet.

Ilyen vizsgálat nem kezdődött, de biztos vagyok benne, hogy nincs hasonló ügy

– állította Gulyás Gergely.

Szentkirályi Alexandra jelenlegi kormányszóvivó a kormányinfón arra hivatkozott, hogy főpolgármester-helyettesként ő csak átadta a Tarlós által odaítélt díjat a gyermekotthon pedofil igazgatónak.

A fideszes vezetésű főváros 2015-ben adta át a Bárczy István díjat V. Jánosnak. Korábban már folytak vizsgálatok ellene a pedofil gyermekbántalmazás miatt. Szentkirályi Alexandra arra hivatkozoott, hogy azért a gyermekotthon igazgatóját ezekben ártatlannak találták. Kihangsúlyozta ő akkor főpolgármester-helyettesként csak átadta a díjat, nem volt előterjesztője és megszavazója sem annak.

Gulyás nagyra becsüli, tiszteli és bízik Balogban

Gulyás Gergely a kegyelmi ügy kapcsán a sokadik újságírói kérdésre nem volt hajlandó érdemben válaszolni. Helyette a kérdést eltérítve azt mondta:

Ha az a kérdés, hogy nagyra becsülöm-e, bízom-e benne, és tisztelem-e, akkor mindegyikre igen a válasz. Kiváló püspöknek tartom

– jelezte.

Szerinte egyértelmű a kegyelmi ügy. „Olyan egyértelműen nem lehet kegyelmet adni, és nem lehet ellenjegyezni, hogy arról nem szükséges utólag egyeztetni” – mondta el a fideszes miniszter, majd hozzátette, hogy jól kellett volna dönteni

Gulyás Gergely ezzel ismét Novákra és Vargára tolta a teljes felelősséget.

Újságírói kérdésre Gulyás azt mondta, Varga Judit nem tájékoztatta a kormányt a pedofil bűntársnak adott köztársasági elnöki kegyelemről, mert a kegyelmi kérvényekről sem szokás tájékoztatni a kormányt. Ezzel úgy állította be, mintha ez Novák Katalin és Varga Judit önálló döntése lett volna.

Gulyás Gergely megerősítette, hogy Novák Katalin a pedofiügybe belebukott, fideszes köztársasági elnöknek is járni fog a havi 4,59 millió forintos nyugdíj.

Ezt azzal indokolta, hogy visszamenőleges hatállyal nem lehet módosítani az erre vonatkozó törvényt, és szerinte nem is kell. Érdemes megjegyezni, hogy a Fidesz-kormány máskor többször is módosított törvényeket visszamenőlegesen.

Jobbik: Annyira sok hazugság volt ma a Kormányinfón, mint pedofilügyben érintett fideszes

Gulyás a kegyelmi ügyön keresztül mutatott rá, mennyire romlott Orbán rendszere. Ha ennyit sikerült összehoznia a Fidesz kommunikációs csapatának, amennyi ma elhangzott a Kormányinfón a kegyelmi ügy néven elhíresült gyalázattal kapcsolatban, akkor nagy lehet a baj - írja friss közleményében a konzervatív párt.

Kifejtették: Miután Novák Katalin és Varga Judit lemondatását követően a gyávaság mintaképeként történelemkönyvekbe vonuló Balog Zoltán és Orbán Viktor elbújt a felelősség elől, Gulyás előbb „szerencsétlen ügynek” nevezte az újabb pedofilbotrányt, majd Balog lemondásának kérdését a református egyház belügyének titulálta.

Ennél is volt azonban lejjebb, mégpedig akkor, amikor azt hazudta: „Orbán Viktor is csak a sajtóból értesült K. Endre kegyelméről”.

A miniszter egyértelműsítette azt is, hogy a botrány ellenére sem lesz közvetlen államfőválasztás.

A kormány tehát ismét gyáva, és egy újabb kesztyűbábot helyezne államfői szerepbe

- fogalmaznak.

Gulyás Gergely láthatóan nincs tisztában azzal, hogy az emberek már torkig vannak a fideszes hazudozásokkal! A valódi felelősök, így Balog és Orbán sem bujkálhatnak már sokáig! Felelős kormányt! Felelős miniszterelnököt! Közvetlen államfőválasztást és normális Magyarországot! - zárul a közlemény.

(Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. február 1-jén. MTI/Kovács Tamás)