Gulyás kirúgta Orbánék ügyvédjét

A gyanúsan túlárazott Andrássy úti ingatlanba költözhet az uniós projektek ellenőrzését végző csapat.

Két, nagyságrendileg 5 milliárd forintos szerződést is felmondott a Gulyás Gergely vezette kancellária Bajkai István országgyűlési képviselő, az Orbán család ügyvédjének ügyvédi irodájával – írja a 24.hu. Előzőleg az uniós ellenőrök 29 projektből 24-ben súlyos hibát találtak, emiatt Magyarországnak várhatóan 100 milliárd forint „korrekciót” (értsd: büntetést) kell fizetnie. A lap emlékeztet, Gulyás kevéssé költséghatékonynak nevezte a külsős tanácsadók megbízását, a brüsszeliek kevésbé szemérmesen durva túlárazást jeleztek a magyar hatóságoknak.

Százmilliárdos kárt okozhatott Orbánék ügyvédje, mégsem neki kell fizetni a bírságot

Az Európai Bizottság több mint százmilliárdos támogatásmegvonási javaslattal állt elő, mert 29 uniós projektből 24-ben súlyos hibát találtak. Mindezt úgy, hogy az adott időszakban a közbeszerzési ellenőrzések 78-91 százalékát a kancellária külső tanácsadóknak szervezte ki. Az viszont nem egyértelmű, hogy bírság esetén az adófizetők, vagy a kormányközeli konzorciumok állják majd a cechet.

A hírportál szerint a korábban ilyen külsős auditori munkákra elkülönített összegből 3 milliárd forint maradt, az erre vonatkozó kormányhatározatot most úgy módosították, hogy ezt az összeget

a Miniszterelnökséggel közvetlen foglalkoztatási jogviszonyban álló munkatársak foglalkoztatására fordítsák.

Ez azt jelenti, hogy a Miniszterelnökség apparátusát száz új „szuperrevizorral” fogják bővíteni, ők fogják az uniós projektek folyamatában az ellenőrzést elvégezni. Úgy tudni, ennek a szervezeti egységnek lesz a székhelye az az Andrássy út 70. alatti épület, melynek túlárazásgyanújáról (1,7 milliárdra értékelt ingatlant 3 milliárdért vásárolt meg az állam) mi is beszámoltunk. Az ingatlanügyletet a parlamenti padsoroktól búcsúzni kényszerült egykori fideszes államtitkár, Répássy Róbert ügyvédi irodája intézte.

Feljelentik a kancelláriaminisztert

A svéd hátterű cég értékbecslője december 31-ével 1,7 milliárd forintra taksálta az Andrássy út 70. alatti irodaházat, melyen az államnak 2018 januárja óta elővásárlási joga volt. Majd megegyeztek az OTP ingatlancégével 3 milliárdos vételárban. A Miniszterelnökség pedig élt az elővásárlási joggal, ő vette meg a becsült értéknél több mint 1 milliárddal drágábban.