Gyanúsítottként hallgatták ki Donáth Annát, amiért elment Iványiék NAV-házkutatására

Gyanúsítottként hallgatták ki Donáth Annát, amiért elment Iványiék NAV-házkutatására

Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak a vád az ellenzéki politikus ellen. A koncepciós kirakatper miatt közel száz tüntető gyűlt össze a tárgyalás helyét adó épületnél.

Gyanúsítottként hallgatta ki Donáth Annát, a Momentum volt EP-képviselőjét csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség.

Eközben pedig helyszíni beszámolók szerint

a koncepciós eljárás ellen tiltakozandó mintegy száz tüntető gyűlt össze a tárgyalás helyszínét adó épületnél, kifejezve szolidaritásukat.

A Központi Nyomozó Főügyészség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, hogy "a rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folytatott büntetőeljárásban (alapügy) a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én Budapesten, a VIII. kerületben, egy egyesület központjaként működő ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek".

A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták Iványi Gábort mint a szervezet vezetőjét, hogy ő maga, illetve a jogi képviselő jelen lehet a kutatáson, újságírók és más emberek viszont nem. Iványi Gábor ennek ellenére azt akarta elérni, hogy a nyomozati cselekményen a vele lévő tömeg is jelen lehessen - írták.

"A tömeg egy része és a sajtó munkatársai egy, az épületben tartózkodó személy segítségével az ablakon keresztül bemásztak az épületbe, míg Donáth Anna több személy kíséretében, a hátsó bejáraton keresztül jutott be az ingatlanba. A pénzügyőrök, akiknek hivatali feladatuk volt annak biztosítása, hogy illetéktelen személy ne avatkozhasson bele a kutatásba, sorfalat alkottak a helyszín biztosítása érdekében"

- áll a közleményben.

A "megalapozott gyanú" szerint Iványi Gábor felhívására a jelenlévők elkezdték őt tolni a helyszínt biztosító pénzügyőrök felé, hogy a sorfalat Iványi Gábor testével áttörjék. Ennek során Donáth Anna - akit még akkori európai parlamenti képviselői mandátuma sem hatalmazott fel nyomozati cselekményen való részvételre - két kézzel tolta a közvetlenül előtte álló Iványi Gábort a mögötte elhelyezkedő pénzügyőröknek - írta nyomozó főügyészség.

A közlemény szerint az erőszakos magatartás jogszerű eljárásukban akadályozta a pénzügyőröket, de a kutatást nem tudta meghiúsítani.

Az alapügyben az eredményes kutatás során beszerzett bizonyítékok megerősítették a költségvetési csalás gyanúját, így a bíróság később elrendelte az egyesület közszereplőnek nem minősülő egyik gazdasági vezetőjének letartóztatását - írták.

A nyomozó ügyészség csütörtökön gyanúsítottként hallgatta ki Donáth Annát, aki - a többi gyanúsítotthoz hasonlóan - tagadta a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt a gyanúsítás ellen

- tudatták.

A hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult ügynek összesen öt gyanúsítottja van, köztük a korábban kihallgatott Iványi Gábor és Gurmai Zita - áll a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

Ismert, Iványi és az általa vezetett egyház nem kapta meg állami támogatásait a kormánytól, sőt, még az 1 százalékos felajánlásokat is visszatartották a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségtől. Az már tavasszal kiderült, hogy hatóság elleni erőszakkal gyanúsítják az egyházalapítót. A tanévkezdéskor pedig kiderült, bezárja Iványi Gáborék iskoláit a fővárosi kormányhivatal.

Beidézése közzététele mellett Donáth már augusztusban azt írta közösségi oldalán, hogy ez

politikai bosszú és megfélemlítés.

A volt pártelnök azt is megjegyezte:

Két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés fenyeget. De nem tudnak megfélemlíteni.

(Címlapkép: Donáth Anna/Facebook)