December 8-tól regisztrálhatják az 5-11 éveseket a koronavírus elleni oltásra

December 8-tól regisztrálhatják az 5-11 éveseket a koronavírus elleni oltásra

December 14-én, a tervezettnél egy héttel korábban érkezik az 5-11 éves korosztálynak szánt Pfizer oltás Magyarországra, így a szülők előreláthatólag december 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni gyerekeiknek - írja a hvg.hu a háziorvosoknak kiküldött Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tájékoztatójára hivatkozva.

A Muzsay Géza országos kollegiális házi gyermekorvosi szakmai vezető, és Békássy Szabolcs országos kollegiális háziorvosi szakmai vezető által szignózott tájékoztatóból az is kiderül, hogy a koronavírus elleni oltások beadásának egyik helyszíne a kórházi oltópont lesz, de a Pfizer vakcinát a házi gyermekorvosi és vegyes praxisokban is beadhatják.

Eddig már 15 ezer kamasz oltását kérték a szülők az akcióhéten

Az oltási akció kezdete óta már 15 ezer 12-17 éves oltását kérték a szülők, közülük 11 ezren az első oltásra érkeztek, csaknem ezren pedig a megerősítő, harmadik oltást is felvették - számolt be kedden a koronavirus.gov.hu oldal. A kormányzati honlapon kiemelték: Magyarország készen áll az 5-11 évesek oltására is, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte a Pfizer oltását erre a korosztályra.

Mivel egy ampulla 10 adagos kiszerelésű, rendelőnként 10 fős csoportokat kell létrehozni - teszi hozzá a lap, majd kifejtik, hogy a háziorvosok újabb nem várt teherrel lesznek kénytelenek szembenézni. Praxisukban előzetesen fel kell mérniük, hogy hány gyereket akarnak náluk beoltatni a szülők, erre azonban csak 5 napot kaptak, a felmérés visszaküldésének határideje december 7. (kedd).

Ez azért is fontos határidő, mert a beérkező Pfizer-oltásokat az előzetes igényfelmérés alapján fogják szétosztani az országban.

Az Európai Gyógyszerügynökség november 25-én engedélyezte az 5–11 éves korosztály oltását az Európai Unióban, amihez új szállítmányok érkeznek.