A Jobbik nem asszisztál a pártok elnökválasztási színjátékához

A Jobbik nem asszisztál a pártok elnökválasztási színjátékához

Az államfő valóban a nemzet egységét testesítse meg, ne a kormány politikai marionettbábuja legyen! - szögezte le a konzervatív párt.

"Nehéz napokat élhet át Orbán Viktor, amikor két fontos embere – egy köztársasági elnök és egy EP-listavezető – helyére kellene ismét megfelelő kvalitásokkal rendelkező, ám a saját akaratot és politikai autonómiát hírből sem ismerő jelöltet találnia. Nem csodálkozunk különösebben azon sem, hogy a Fidesz szatellitpártja, a Mi Hazánk elsőként sietett a NER segítségére, és jelentette be, hogy a látszat kedvéért állít egy államfőjelöltet" - kezdi friss sajtóközleményét Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke, európai parlamenti képviselője.

Mint a pártelnök írja:

"Azt már kevésbé értjük, hogy a magukat a rendszer kérlelhetetlen ellenzékének mondó baloldali pártok miért gondolják, hogy részt kell venniük a Fidesz színjátékában azzal, hogy úgy tesznek, mintha a köztársasági elnököt valódi versenyben egy érdemi hivatalba választanák meg."

Gyöngyösi a Facebook-oldalán megosztott közleményben arról is ír:

Ami pedig teljesen érthetetlen számunkra az az, hogy miért kell még azzal is a Fidesz keze alá játszaniuk, hogy az elviekben a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki posztra mindenféle vallási szektákból, valamint a magyar politikatörténet egyik mélypontját képviselő SZDSZ-ből rángatnak elő jelölteket.

A Jobbik-Konzervatívok szerint elérkezett annak az ideje, hogy a köztársasági elnöki poszt intézményét teljesen újragondoljuk, és egy olyan keretrendszert állítsunk fel, amelyben az államfő valóban a nemzet egységét testesíti meg, nem pedig az aktuális kormány politikai marionettbábúja.

Ennek első lépése az alaptörvény módosítása és a közvetlen államfőválasztás bevezetése - zárul a közlemény.

(Címlapkép: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a Magyar ENSZ Társaság szervezésében az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 75. évfordulója alkalmából tartott nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen az egyetemen 2023. november 21-én. MTI/Máthé Zoltán)