Gyöngyösi Márton Rómában: Giorgia Meloni ihletet adott számomra

Gyöngyösi Márton Rómában: Giorgia Meloni ihletet adott számomra

Az egyik legnépszerűbb olasz internetes portál cikkezett az olasz fővárosba látogató Jobbik-elnökről és elképzeléseiről.

Rómába utazott a Jobbik-Konzervatívok EP-képviselője, aki az általa vezetett pártot centrista-euroatlanti erővé alakítja, és pártcsaládot keres az EP-ben. Gyöngyösi Márton szavai szerint az Olasz Testvériség pártelnöke, Giorgia Meloni miniszterelnök és útja "inspiráció" számára - számol be a Formiche.net olasz lap. Gyöngyösi leszögezte, Salvinival és Berlusconival nem kíván egy platformra kerülni az európai politikában.

Az egyik legnépszerűbbnek számító olasz hírportál arról ír, hogy a Jobbik elnöke európai pártcsaládot keres magának és pártjának. Giorgia Meloni jelenlegi olasz kormányfői posztja mellett az Európai Konzervatívok és Reformisták Pártját is vezeti.

"Nagyon tisztelem azokat, akik tudják, hogyan ismerjék fel a hibáikat és helyzetüket, és akik elkötelezettek a közösség jobbra fordítása és átalakítása iránt"

- fogalmazott a Formiche.net-nek.

Mint Gyöngyösi Márton rámutat, Olaszország és Magyarország két nagyon különböző politikai rendszerrel rendelkezik, a Jobbik és a Fratelli d'Italia története is hasonlóan különböző:

"Soha nem kerültünk közel ahhoz, hogy választásokat nyerjünk vagy kormányra kerüljünk" - magyarázta, a politikus, akinek nem okoz gondot, hogy a Jobbik múltbeli politikáját "veszélyesnek" nevezze. Orbán Viktor és politikai fordulata volt az, aki és ami ezt a felismerést világossá tette, s elmondta:

"Orbán Viktor kormányzását látva kiderült, hogy a Jobbik múltbéli iránya, álláspontjai mennyire veszélyesek voltak: megosztja az országot és a társadalmat, és destruktív narratívákat használ az EU-val és a NATO-val szemben".

Érvelése szerint

Magyarország ma "egy hibrid rendszer, amelyben a demokrácia minden intézménye megvan, de azt az egyetlen vezetőhöz hű emberek eltérítették".

A Fidesz vezetője kisajátította azokat a szélsőséges, "veszélyes" témákat és hangnemeket, amelyeket korábban a Jobbik is hangoztatott. Pártjának első reakciója az volt, hogy az ellenkezőjét tette, sőt, látva a kormány által képviselt irányt, helyesbítette a korábbi álláspontjait.

Az EP-képviselő elmondása szerint a Jobbik új útja közel egy évtizede kezdődött Vona Gábor előző pártelnök idején. Egy radikális párt átalakítása hosszú és kemény munkát igényel - jegyzi meg Gyöngyösi, akinek most az a célja, hogy "a pártot bevezessük az európai csoportba.

"Az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) lenne a prioritás, és azért vagyok itt Rómában, hogy megvizsgáljam az ebben rejlő lehetőségeket". Szavai alapján ezt meg is teszi, amilyen hamar csak lehet.

"Ha rajtam múlna, akár még a jövő évi európai választások előtt, de tudom, milyen a politika ilyen esetekben" - jelezte Gyöngyösi, akinek római látogatásának idején tartják Budapesten a CPAC Hungary európai konferenciáját, amelynek vendégei között Orbán Viktor és az amerikai, trumpista műsorvezető, Tucker Carlson mellett számos olasz, köztük Vincenzo Sofo (aki 2021 elején csatlakozott az Olasz Testvériséghez az olasz Liga után) és Francesco Giubilei, a Tatarella Alapítvány elnöke és Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter tanácsadója - emlékeztet az olasz lap.

Ebben az átalakulásban a Jobbik vezetője szerint a külpolitika "alapvető" kérdés. Kijelentette: a NATO és az Európai Unió elkötelezett híve, ugyanakkor elismeri, hogy "javítani kell az intézmények működésén". A Melonival való lehetséges összhang ebben az ügyben is megmutatkozik. Az olasz miniszterelnök "kiváló munkát végez", "ésszerű és következetes a külpolitikában és a bevándorlás kérdésében" - értékelt.

Arra a kérdésre, hogy csak az ECR-t tartja-e lehetőségnek, vagy vannak más tárgyalópartnerei is Olaszországban, Gyöngyösi rögzítette:

"Matteo Salvini Ligája a Rassemblement national és az Alternative für Deutschland társaságában egy olyan csoportban van, amelynek én soha nem szeretnék a tagja lenni. A Forza Italia pedig nagyon közel áll Orbánhoz, Silvio Berlusconi mindig is a hozzá legközelebb álló politikusok közé tartozott Olaszországban."

Rómába való látogatásáról közösségi oldalán is beszámolt Gyöngyösi Márton, aki a napokban a Vatikánban szintén megfordult, ahol Jean-Marie Gervais bíborossal tárgyalt.

Korábbi cikkünkben bemutattuk, az olasz miniszterelnök egészen más békét szorgalmaz Ukrajnában, mint amilyet az egykor szövetségeseként számon tartott magyar kormányfő és „béketábora” elképzel.

Címlapkép: Gyöngyösi Márton Rómában. (Facebook)