Gyöngyösi Márton: Talán csak a Gyurcsány-érában és a kommunizmusban büntették így az öngondoskodást

Gyöngyösi Márton: Talán csak a Gyurcsány-érában és a kommunizmusban büntették így az öngondoskodást

A Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője szerint a megtakarítások kormányzati sarcolása helyett a magyar polgárság válláról le kell venni a terheket és könnyíteni kell a helyzetükön.

"A sarcolás kormánya megnyomorítja a magyar embereket!" - fogalmazott Gyöngyösi Márton a fővárosi Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján.

A Jobbik-Konzervatívok elnöke, EP-képviselője felidézte, hogy a 2000-es évek szocialista kormányai az intézkedéseikkel az éppen szárnyát bontogató magyar középosztályt és polgárságot egyfajta ellenségnek kiáltották ki. Például a Gyurcsány-féle kamatadóval erősen megsarcolták őket - fűzte hozzá.

Gyöngyösi leszögezte, akkor még nem gondolta, hogy másfél évtized múlva

a korábban magát polgárinak nevező Orbán Viktor vezette kormányzat is újabb adót vet ki a megtakarításokra, ezzel mélyütéseket mérve a magyar polgárokra.

Emlékeztetett, a napokban a kormány az éj leple alatt rendeleti úton döntött arról, hogy a magyarok megtakarításait a 15 százalékos szja mellett további 13 százalékos szociális hozzájárulási adóval fogja sújtani.

Mint érvelt, olyan mértékű büntetőadó terhelődik az amúgy nem túl nagy volumenű megtakarításokra Magyarországon, amely párját ritkítja és példátlan.

A Jobbik pártelnöke szerint talán csak a Gyurcsány-érában és a kommunizmus idején büntették hasonló módon az öngondoskodást, a megtakarítást, az önálló lábra állást hazánkban.

"Jól látható, hogy a kormány kapkod, és nem tud mit kezdeni azzal az általános gazdasági válsággal és recesszióval, ami Magyarországon kezd kialakulni" - állapította meg Gyöngyösi Márton, aki szerint a tavalyi kampány során végrehajtott állami pénzszórás és az ársapkák bevezetése révén kilőtt az infláció.

Az elszabadult inflációra az Orbán-kormánynak nincsenek érdemi megoldásai - mutatott rá.

A Jobbik vezetője arra is kitért, hogy a forint árfolyamgyengülése után elkezdték a kamatokat emelni, így az általános gazdasági környezet is nagyon leromlott hazánkban az elmúlt pár évben.

Elszabadult áremelkedések, magas kamatok, instabil árfolyam, és mindennek eredményeképpen egy megnövekedett államadósság és tragikus gazdasági kilátások

- összegezte a kormány elmúlt évekbeli gazdasági mérlegét Gyöngyösi, kijelentve:

Ezen az elhibázott pályán továbbmenni nem szabad, és a magyar államnak nagyon sürgősen vissza kell szereznie a Magyarország iránti bizalmat.

A konzervatív politikus ezt nem a megtakarítások sarcolásával, hanem az öngondoskodni kívánó polgárság, a középosztály megerősítésével érné el, azaz a terheket le kell venni a vállukról és könnyíteni kell a helyzetükön.

Kifejtette, a Jobbik-Konzervatívok javaslata az, hogy

🔵 a megtakarításokat sújtó büntető kamatadókat azonnal el kell törölni,

🔵 az inflációt gerjesztő ársapkákat azonnal ki kell vezetni, és helyette a Nemzeti Élelmiszer-támogatási Programon keresztül célzottan kell támogatni a nehéz sorba jutottakat,

🔵 az indokolatlanul fenntartott rendeleti kormányzásnak azonnal véget kell vetni,

🔵 általános adócsökkentést kell hirdetni, ideértve a piactorzító különadók azonnali kivezetését, és

🔵 az európai uniós forrásokat minél előbb haza kell hozni!

Gyöngyösi szerint ehhez Magyarországon az állam iránti bizalmat vissza kell szerezni és a jogállamiságot helyre kell állítani. Megítélése szerint ez ugyanis a magyar gazdaság feltámasztásának egyik legfontosabb kulcsa.

(Címlapkép és fotók: Gyöngyösi Márton - Béli Balázs/Alfahír)