Gyöngyösi: ha Orbán hatalma csak uniós kilépéssel marad meg, akkor hajlandó lesz kilépni

Gyöngyösi: ha Orbán hatalma csak uniós kilépéssel marad meg, akkor hajlandó lesz kilépni

Gyöngyösi Márton nem örül a Magyarországot érintő uniós kritikáknak és sokszor nehezen is éli meg azokat, de szerinte mégis „nagyon jó okkal” támadják Magyarországot az Európai Unióban, amikor alátámasztott módon tesznek bírálatot például a médiafüggetlenségről, a szólásszabadságról vagy éppen a pedofiltörvényről.

A Jobbik elnökhelyettese és EP-képviselője az N1TV Exkluzív című műsorában úgy vélte, a magyar kormánynak az éppen átalakulófélben lévő EU-ban jó lehetőségei lennének az érdekérvényesítésre, de ezeket elveszítik a folyamatos politikai csatározásokkal.

Azt, hogy az Orbán-kormány ki akarja vezetni az országot az Unióból, a Jobbik már 2019-ben felvetette, de akkor csak „szelíd mosollyal” fogadták a gyanút, míg most már minden ellenzéki párt belátta, hogy a probléma sokkal nagyobb, mint korábban gondolták – mondta Gyöngyösi, hozzátéve, az Orbán-kormány kettős játékot játszik és most, hogy az Európai Néppártból „kidobták őket”, élesedett a szembenállás, szintet léptek és a kérdés már csak arról szól, hogy hol van a határ, amikor kizárják az országot a szervezetből. Gyöngyösi szerint az LMBTQ-s törvény csak bemelegítés, később ennél komolyabb ügyek jönnek.

Jól látszik, hogy Orbán Viktor elveszített minden kontrollt és számára semmi más nem fontos, kizárólag a hatalom megtartása: ha az Unióból való kilépés az ár, ő azt is hajlandó megfizetni. Ezért szükséges, hogy leváltsuk Orbán Viktort 2022-ben

– fogalmazott a Jobbik brüsszeli képviselője.

Kifejtette: változást nem a különböző uniós eljárások fognak hozni, mert azok csak figyelmeztető jellegűek; kizárólag az Orbán-kormány leváltása hozhat megoldást, és erre az ellenzéki összefogás felkészült.

Az Európai Unió évtizedeken keresztül nemzetállami érdekek figyelembevételével működött, olyan azonban sosem volt, hogy valaki az uniós értékeket és az Európai Unió értelmét kérdőjelezi meg – hívta fel a figyelmet. Az Orbán-kormány tendenciózusan szembe megy a fősodorral – fogalmazott arra utalva, hogy ez már túlmutat a V4-es együttműködéseken és a szomszédos országok felé tanúsított gesztusokon.

A műsorban szóba került az orosz és kínai gazdasági térnyerés is, Gyöngyösi szerint alapvetően nem azzal van a baj, hogy nemzetközi kapcsolatokat építünk ezekkel a világhatalmakkal, hanem az, hogy a magyarországi beruházásokról nem lehet megállapítani, hogy valóban nemzeti érdekeket erősítenek. Emellett az is komoly probléma – fűzte hozzá -, hogy az Orbán-kormány az Unió alapvető értékeivel megy szembe orosz és kínai ügyekben, ilyenek például az emberi jogok vagy a demokrácia kérdései.

Gyöngyösi Márton kijelentette: nem az Európai Uniónak feladata az, hogy Magyarországot megregulázza és a belpolitikájába beavatkozzon, az ilyen döntéseket a magyar választóknak kell meghozniuk.

Mint mondta, az EU-hoz alapvetően azért csatlakoztak a tagállamok, hogy békét és stabilitást teremtsenek, főleg igaz ez az egykori diktatúrákra, akiknek az EU volt a garancia a jogállamiságra. Gyöngyösi szerint ezért is „rettenetes azt megélni”, hogy

az az Orbán Viktor, aki a diktatúra ellen állítólag sokat harcolt, most egy diktatúrát épít Magyarországból és kivezeti azt az Európai Unióból.