Nemcsak a Viking Sigyn, hanem az őt követő szállodahajó kapitányát is feljelentették

Nemcsak a Viking Sigyn, hanem az őt követő szállodahajó kapitányát is feljelentették

Segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Gulyás Krisztián, a Hableány elhunyt kapitányának ügyvédje a napokban kapta meg az összesített nautikai és műszaki szakértői véleményt, ami alapján újabb feljelentéseket tesz a május 29-i tragikus baleset ügyében – számolt be az ATV Híradója.

A magyar sértett jogi képviselője a dokumentumban talált információk alapján a rendőrséghez fordult, mert úgy gondolja, a Viking Sigyn kapitánya valótlanságokat állított vallomásában, így hamis tanúzás és hamis vád miatt is újabb feljelentést tesz.

Továbbá a baleset idején az arra közlekedő másik szállodahajó kapitányát is feljelentette segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Akkor már tudta, hogy ember van a vízben, azt is tudta, hogy hol, neki félre kellett volna állnia és azonnal meg kellett volna kezdenie a mentést. Ehhez képest nem így tett, sőt bele gázolt gyakorlatilag, a baleset helyszínébe, ahol már emberek voltak a vízben

- fejtette ki Gulyás.

Arról, hogy a Viking Sigyn mögött érkező Viking Ingi is áthajózott a Hableány hullámsírja fölött már korábban is lehetett tudni, de a hajóskapitány felelőssége eddig nem merült fel. A baleset 21:05-kor történt, és a jegyzőkönyvek szerint az Ingi hajóvezetője 21 óra 9 perc 57 másodperckor oroszul hívta a Sigynt. 

„Itt vagyok. Jura, mi történt?”

Jurij Csaplinszkij kapitány válasza: „Összeütköztem valami hajóval. Látsz valamit mögöttem?”

A válasz: „Mögötted semmit nem látok”.

Az Ingi ennek megfelelően áthajózott a vízben lévő túlélők és az áldozatok feje fölött. 

A tragédiában a hajó személyzetén felül 26 dél-koreai turista vesztette életét. A Viking Sigyn ukrán kapitányát pedig a baleset másnapján letartóztatták, de hamarosan 15 milliós óvadék fejében bűnügyi felügyelet alá helyezték. Később megállapításra került, hogy a bíróság törvénysértő módon járt el, ezért július 27-én ismét őrizetbe vették és indítványozták a férfi letartóztatását.