A jogsérelmek ellenére is ragaszkodik a kormány Handó Tündéhez

A jogsérelmek ellenére is ragaszkodik a kormány Handó Tündéhez

A mai napon az igazságügyi bizottság fideszes többsége úgy döntött, hogy Handó Tünde továbbra is kitöltheti mandátumát az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökeként.

Mint ismert: az Országos Bírói Tanács május 8-án közleményben fordult a parlament felé azzal, hogy szeretnék, ha a törvényhozás megvonná elnöki mandátumát Handó Tündétől.

Az Országos Bírói Tanács akkor közleményében úgy fogalmazott, hogy kifogásolja az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, az előterjesztések benyújtásának megtagadását.

Handó Tünde 2018 áprilisa óta megtagadta az együttműködést az őt felügyelő bírói testülettel, saját hatásköreit alkotmányos ellenőrzés nélkül gyakorolja. A tanács szerint a törvények betartása és betartatása nem választás kérdése, hanem alkotmányos kötelesség a közhatalom gyakorlói számára.

A pénteki napon az országgyűlés igazságügyi bizottsága tárgyalta az ügyet, ahol a kormánypárti képviselő, Bajkai István úgy érvelt, hogy az Országos Bírói Tanács elfogultsága miatt támadja kizárólag Handó Tündét, aki 2012 óta végzi munkáját az OBH elnökeként.

A bizottság végül 10-3 arányban amellett döntött, hogy Handó Tünde továbbra is az OBH elnökeként dolgozhat.

Varga-Damm Andrea az igazságügyi bizottság egyik ellenzéki tagja szerint Handó Tünde továbbra sem fog együttműködésre törekedni. Azzal, hogy a kormányzat megerősítette pozíciójában, azt vetíti előre, hogy a jövőben az OBH bosszút állhat az ellene fellázadó Országos Bírói Tanács ellen.

„Azért is szomorú ez az eset, mert az emberek bizalma meg fog rendülni az igazságszolgáltatásban. Ma azt láthatjuk, hogy a kormány minden igyekezetével azon van, hogy hozzá hűséges emberek kerüljenek bele a bírói testületekbe.”

A Jobbik képviselője hozzátette, hogy óriási kár érheti a magyar igazságszolgáltatást, ha a kormány be akarja darálni a független testületeket.